40 év legjobb magyar sajtófotói között Cséfalvay Á. András, az ATEMPO.sk fotósának munkája

Cséfalvay Á. András

Egyedüli felvidéki magyarként szerepel Cséfalvay Á. András, az ATEMPO.sk fotósának munkája a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kiállításán Budapesten, mely május 29-ig látható.

A tárlaton 40 év legjobb magyar sajtófotói közül válogattak és 123 fotográfus képei láthatók.

„Felemelő feladat volt az utóbbi negyven év legjobb sajtófotóiból válogatni. Újra átéltem pályám minden szakaszát a MÚOSZ által évente meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatra beküldött képek közt: végignéztem fiatalkori példaképeim fotóit, majd kortársaim és a magam képei következtek, láttam bejelentkezni és megerősödni a mai középgenerációt és már itt vannak a legfiatalabbak is.

Több ezer képből állt össze ez a kiállítás, amely szándékaim szerint bemutatja a legjellemzőbb témákat, megjeleníti a kollégák önálló gondolatait, sok esetben világosan felfedezhető benne egy-egy fotóriporter saját stílusa. Engem lenyűgözött a fotóriporterek elkötelezettsége és áldozatvállalása, ahogy sokszor a maguk örömére, nem megrendelésre dolgoznak fel fontos témákat.

Ahogy mindig, most is sok a tehetség. Biztos találnak kedvenc képeket, amelyekre évtizedekig vagy akár örökre emlékezni fognak. Itt a valóságot láthatják, retus nélkül.” - írta Bánkuti András fotóriporter, a kiállítás kurátora, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztálya elnöke.

A kiállításon Cséfalvay Á. András Kutyaterápia c. fotója látható, mellyel a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat Mindennapi élet kategóriájában lett első. A fotó a szenci Nefelejcs Házban készült 2019-ben.

 

Cséfalvay Á. András

Kutyaterápia

 

András Dunaszerdahelyen született, 2011-ben a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen tanári diplomát szerzett, majd 2016-ban Szlovák Műszaki Egyetem Dizájn szakát is elvégezte. Fotóriporterként együttműködik számos felvidéki portállal, magazinnal.

Különleges emberekről készült dokumentarista fotóival számos díjat nyert az elmúlt években a Magyar, a Szlovák és a Cseh Sajtófotó Pályázaton is.

FOTÓIBÓL ITT LÁTHATSZ VÁLOGATÁST

 

2017-ben a Slovak Press Photo gáláján részesült elismerésben, amikor is a Művészet és showbiznis kategóriában harmadik helyezés ért el

2018-ban a Czech Press Photo ünnepélyes gáláján kapott különdíjat a a szenci Nefelejcs Házban készült fotójáért

2019-ben a Magyar Sajtófotó Pályázaton díjazták két kategóriában is és ért el második és harmadik helyezést

2019 októberében a Szlovák Sajtófotó riport kategóriájának győztese lett Vivien sorozatával

2020-ban a Magyar Sajtófotó Pályázaton ért el első helyezést a Mindennapi élet kategóriában

EZ, ATEMPO.sk