Két díjat is kapott a Post Mortem magyar horror az angol Grimmfesten

Két díjat is kapott a Post Mortem magyar horror az angol Grimmfesten

A legjobb játékfilm és a legjobb SFX díjával tüntette ki a manchesteri Grimmfest szakmai zsűrije a Bergendy Péter rendezésében, Klem Viktor és Hais Fruzsina főszereplésével készült Post Mortem című filmalkotást.

Kettős magyar sikerrel zárult a Manchesteri Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál húsvéti kiadása, a Grimmfest Easter. A Facebookon közvetített online díjátadón kiderült, hogy

a Bergendy Péter rendezésében készült Post Mortem elnyerte a legjobb játékfilm díját és legjobb speciális effektekért járó díjat is.

A díjakról nemzetközi szakmai zsűri döntött a Grimmfesten, melyet a Dread Central szakhonlap 2022-ben a világ legjobb horrorfesztiváljai közé sorolt. Az első világháborút követő spanyolnátha-járvány időszaka alatt játszódó kísértetfilm speciális effektjeit Hellebrandt Gábor, Benyó Zoltán, Deák Ferenc, Kósa László és Hardi Zoltán készítette.

 

 

A magyar filmalkotás már másfél éve sikerekkel járja a nemzetközi filmfesztiválokat. A film eddig mintegy 40 seregszemlére kapott meghívást, és Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Kanadában is több díjat nyert a legnépszerűbb zsánerfilmes mustrákon.

Az elmúlt év legkeresettebb és legtöbb országba eladott filmje a Post Mortem volt. A Nemzeti Filmintézet a kísértetfilm külföldi forgalmazási jogait már francia, olasz, német, lengyel, szlovák, török és orosz forgalmazóknak is értékesítette Európában. A helyi forgalmazók Japánra, Dél-Koreára, Indiára, Délkelet-Ázsiára (köztük Szingapúrra, Vietnámra, Hongkongra, Malajziára, Ausztráliára), a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták a forgalmazási jogokat, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a magyar alkotás, melyet a napokban mutatnak be a lett és a litván mozik.

A horror az I. Magyar Filmek Fesztiválja Felvidéken filmszemle keretében ma Galántán is látható.

Az elmúlt nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriában (operatőr, vágó, látvány, maszk) Post Mortem alkotóit díjazta.

EZ, ATEMPO.sk / MTI