Boros Misit és Gertler Teot is a Virtuózok virtuózai közé választották (+FOTÓK)

Boros Misit és Gertler Teot is a Virtuózok virtuózai közé választották (+FOTÓK)

Placido Domingo elnökletével kiválasztották azokat a fiatal tehetséges zenészeket, akik bekerültek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába.

A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal között van

a 19 éves Boros Misi (zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese); a 16 éves Daniel Matejca (hegedű, a 2021-es Virtuózok V4+ cseh győztese) és a 14 éves pozsonyi Gertler Teo (hegedű, a 2020-as Virtuózok V4+ különdíjasa).

 

Boros Misi

 

A bizottság döntése alapján különdíjban részesült Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese; Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+ (2021) 14 éves szlovákiai győztese; Eduard Kollert hegedűművész és Rozsonits Ildikó zongoraművész. A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta.

 

Lugosi Ali

 

Ryan Martin Bradshaw

 

Első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből és a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, melynek elnöke a Virtuózokat évek óta segítő Plácido Domingo operaénekes-karmester.

A bizottság tagja volt Keller András hegedűművész, karmester; Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Culic gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiájának tagja (International Emmy).

 

Magyar Zene Háza

 

A Magyar Zene Házában tartott kétfordulós meghallgatásra szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást azok a magyar és külföldi résztvevők, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett a Virtuózok Kamaraegyüttes is.

 

Rozsonits Ildikó

 

Az előjátszás célja az volt, hogy a nap végén a bizottság kiválassza azt a 3 tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába. A kiválasztottaknak Harvey Goldsmith világhírű producer és promoter, a horvát csellista Hauser és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével, valamint a következő két évadban a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül kiemelt fellépéseket szerveznek.

A különdíj egy-egy szólókoncert-lehetőség, valamint egy, a bizottság magyar elnöke, Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.

 

Placido Domingo

 

Placido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét:

"azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő nagy tehetségei. Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai. Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet és általuk tovább él és virul a klasszikus zene."

ATEMPO.sk
Fotó: Balogh Zoltán / MTI