Korpás Éva, Tarics Lőrincz Margit és Čerňanský Rudolf Čeku is díjat kapott Komáromban

Április végén újra kezdetét vették az idei Komáromi Napok. A bőséges program mellett tradicionálisan április 26-án, vagyis a Komáromi Napok kezdődátumán kerül sor a képviselő-testület ünnepi ülésére. Ennek keretében adják át a Polgármesteri díjakat, a Pro Urbe-díjakat és a díszpolgári elismeréseket.

Komárom városa által odaítélt Pro Urbe-díjat azon személyek kaphatnak, akik a helyi közösség és város érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.

 

A 29. Komáromi Napok alkalmából ezúttal Korpás Éva népdalénekes, előadóművész is Pro Urbe-díjat kapott kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért.

Korpás Éva Pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttesben való működése után tizennégy éven át a budapesti Tükrös együttes énekese volt, akikkel 6 lemezt készített. E zenekar énekeseként 2001- ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Pályafutása során együttműködött Balogh Kálmán cimbalomművésszel, Malek Andrea színművésszel és Berecz Andrással mesemondóval is. A Rév zenekar és a Rendhagyó Prímástalálkozó produkció szólóénekese. Munkáját az évek során a Fonogram Díjjal, három kategóriában is a Harmónia Díjjal, a Mikola Anikó-díjjal, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet-e címmel, a Pro Traditione díjjal, a KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJJAL és „NÉPI ÖRÖKSÉGÜNK PÉLDÁS MESTERE ÉS TANÍTVÁNYA“ címmel ismerték el.

Az autentikus népzene mellett 2007 óta a világzene is foglalkoztatja. Öt ilyen jellegű szólóalbumot jelentetett meg, melyből három gyermekeknek szól. Legújabb hanghordozója a Szívharang, melyben a népzenén keresztül fejezi ki a szerelem minden árnyalatát a női szemszögből megélve.
Művészi tevékenysége mellett szívügyének tekinti a fiatal tehetségek gondozását. Tanítványai sok helyezést értek már el a különböző versenyeken, ketten pedig a Duna Televízió által meghirdetett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő televíziós fordulóiba is bekerültek. 2021. október 21-én a budapesti Zeneakadémián tartotta ünnepi szólókoncertjét, novemberben pedig szülővárosában, Komáromban is megörvendeztette ezzel a koncerttel az itthoni közönségét.

 

A nemrégiben hetvenedik születésnapját ünneplő gútai Čerňanský Rudolf előadó, énekes, lemezlovast, művésznevén Čekut Komárom Díszpolgári címével tüntették ki jelentős zenei tevékenységéért és Komárom város jó hírnevének öregbítéséért.

Čeku énekesi pályájának kezdetei a Showels együtteshez kötődnek, amelyhez 16 évesen csatlakozott. Az kötelező katonai szolgálat után a fiatal Čeku letette a Slovkoncert hivatásos művészi vizsgáit – akkoriban ez volt azon kevés legális lehetőségek egyike, amelyekkel átléphették a nyugati határokat. A komáromi régió amatőr zenekarai közül elsőként a Modifik együttesnek sikerült ezt elérni.

A meghallgatások után a fiúk zenéltek Norvégiában, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Belgiumban. Čeku saját elmondása szerint, ez volt karrierje csúcspontja, pedig többet is elérhettek volna, de a zenekar tagjai nem akarták elhagyni Komáromot.

A nyolcvanas években még több zenekarban is énekelt, de az utolsó 25 évben már csak lemezlovasként tevékenykedik - habár nem tartja magát modern, saját mixeket keverő DJ-nek, ő inkább olyan zenét játszik, amely szórakoztatja az embereket, és egy kis nosztalgiázásra ad alkalmat az idősebb generációk számára. Már három éve nyugdíjas - a hétvégéken zenél, a hétköznapokon pedig családi körben otthon pihen.

Rudolf "Čeku" Čerňanský Komárom szimbóluma, neve egyet jelent minőségi szórakozatással. Bár két évtizede Gútán él, Komáromhoz erős szálak fűzik. Erről tanúskodik a „Járom az utam” című dalhoz készített, nagy népszerűségnek örvendő videóklipje is.

Rudolf "Čeku" Čerňanský 2021. október 2-án ünnepelte 70. születésnapját. Hisszük, hogy még hosszú évekig szórakoztatja majd a komáromiakat, és egyéniségével pozitív energiákat mozgat meg.

 

Az idén elhunyt Tarics Lőrincz Margit színművésznő Komárom város polgármesterének díjat in memoriam a komáromi színház alapító tagjaként a közönség odaadó sokéves szolgálatáért kapta.

Tarics Lőrincz Margit 1933. augusztus 21-én született Komáromban. Születése óta Komáromban élt és dolgozott. Ő volt a Magyar Területi Színház legfiatalabb alapító tagja. Úgy, mint sokán mások, karrierjét ő is amatőr színésznőként kezdte. Színészi pályafutása elején fiatal hősnők nagyszerű karaktereit keltette életre. Eleinte nőies bája, természetes könnyedsége érvényesült a drámai és komikus szerepekben, majd a későbbiekben érett jellemábrázolása. Művészi pályafutásának több mint hat évtizede alatt 200-nál is több szerepet játszott el. A Szlovák Rádió magyar adásában több hangjátékban szerepelt, hallhattuk őt a Kossuth Rádióban, valamint láthattuk tíz magyar és szlovák filmben.

Munkásságát számtalan díjjal jutalmazták, mint pl. az Irodalmi Alap életmű díja, a Szlovák Köztársaság ezüst plakettje és a Pro Cultura Hungarica díj. Munkája elismeréseként háromszor kapott Polgármesteri díjat.

Ő volt a Széna téri parkban található szabadtéri színészmúzeum megálmodója is.

 

Rajtuk kívül elismerésben részesültek a következő személyek:

Szilva József festőművész a Polgármesteri díjat a pedagógusi pályán és a művészeti életben kifejtett széleskörű sikeres tevékenységéért kapta.

Galo Vilmos történész a polgármesteri díjat a komáromi közösség érdekében kifejtett helytörténeti tevékenységéért kapta.

Greisingerová Helena egészségügyi nővér a polgármesteri díjat az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete a polgármesteri díjat a komáromi szervezett horgászat indulásának 100. évfordulója alkalmából és a sokéves aktív tevékenységéért kapta.

Horváth György, in memoriam, a PRO URBE díjat alkotmánybíróként az igazságszolgáltatásban kifejtett jelentős munkásságáért és városunk jó hírnevének öregbítéséért kapta.

Roni, ATEMPO.sk