Korpás Éva, Tarics Lőrincz Margit és Čerňanský Rudolf Čeku is díjat kapott Komáromban

Korpás Éva, Tarics Lőrincz Margit és Čerňanský Rudolf Čeku is díjat kapott Komáromban

Április végén újra kezdetét vették az idei Komáromi Napok. A bőséges program mellett tradicionálisan április 26-án, vagyis a Komáromi Napok kezdődátumán kerül sor a képviselő-testület ünnepi ülésére. Ennek keretében adják át a Polgármesteri díjakat, a Pro Urbe-díjakat és a díszpolgári elismeréseket.

Komárom városa által odaítélt Pro Urbe-díjat azon személyek kaphatnak, akik a helyi közösség és város érdekében kiemelkedő tevékenységet végeznek.

 

A 29. Komáromi Napok alkalmából ezúttal Korpás Éva népdalénekes, előadóművész is Pro Urbe-díjat kapott kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért.

Korpás Éva Pályafutását a komáromi Hajós Néptáncegyüttes szólóénekeseként kezdte. A pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttesben való működése után tizennégy éven át a budapesti Tükrös együttes énekese volt, akikkel 6 lemezt készített. E zenekar énekeseként 2001- ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Pályafutása során együttműködött Balogh Kálmán cimbalomművésszel, Malek Andrea színművésszel és Berecz Andrással mesemondóval is. A Rév zenekar és a Rendhagyó Prímástalálkozó produkció szólóénekese. Munkáját az évek során a Fonogram Díjjal, három kategóriában is a Harmónia Díjjal, a Mikola Anikó-díjjal, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által alapított Tehetségnagykövet-e címmel, a Pro Traditione díjjal, a KÜLHONI MAGYARSÁGÉRT DÍJJAL és „NÉPI ÖRÖKSÉGÜNK PÉLDÁS MESTERE ÉS TANÍTVÁNYA“ címmel ismerték el.

Az autentikus népzene mellett 2007 óta a világzene is foglalkoztatja. Öt ilyen jellegű szólóalbumot jelentetett meg, melyből három gyermekeknek szól. Legújabb hanghordozója a Szívharang, melyben a népzenén keresztül fejezi ki a szerelem minden árnyalatát a női szemszögből megélve.
Művészi tevékenysége mellett szívügyének tekinti a fiatal tehetségek gondozását. Tanítványai sok helyezést értek már el a különböző versenyeken, ketten pedig a Duna Televízió által meghirdetett Fölszállott a páva népzenei vetélkedő televíziós fordulóiba is bekerültek. 2021. október 21-én a budapesti Zeneakadémián tartotta ünnepi szólókoncertjét, novemberben pedig szülővárosában, Komáromban is megörvendeztette ezzel a koncerttel az itthoni közönségét.

 

A nemrégiben hetvenedik születésnapját ünneplő gútai Čerňanský Rudolf előadó, énekes, lemezlovast, művésznevén Čekut Komárom Díszpolgári címével tüntették ki jelentős zenei tevékenységéért és Komárom város jó hírnevének öregbítéséért.

Čeku énekesi pályájának kezdetei a Showels együtteshez kötődnek, amelyhez 16 évesen csatlakozott. Az kötelező katonai szolgálat után a fiatal Čeku letette a Slovkoncert hivatásos művészi vizsgáit – akkoriban ez volt azon kevés legális lehetőségek egyike, amelyekkel átléphették a nyugati határokat. A komáromi régió amatőr zenekarai közül elsőként a Modifik együttesnek sikerült ezt elérni.

A meghallgatások után a fiúk zenéltek Norvégiában, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Belgiumban. Čeku saját elmondása szerint, ez volt karrierje csúcspontja, pedig többet is elérhettek volna, de a zenekar tagjai nem akarták elhagyni Komáromot.

A nyolcvanas években még több zenekarban is énekelt, de az utolsó 25 évben már csak lemezlovasként tevékenykedik - habár nem tartja magát modern, saját mixeket keverő DJ-nek, ő inkább olyan zenét játszik, amely szórakoztatja az embereket, és egy kis nosztalgiázásra ad alkalmat az idősebb generációk számára. Már három éve nyugdíjas - a hétvégéken zenél, a hétköznapokon pedig családi körben otthon pihen.

Rudolf "Čeku" Čerňanský Komárom szimbóluma, neve egyet jelent minőségi szórakozatással. Bár két évtizede Gútán él, Komáromhoz erős szálak fűzik. Erről tanúskodik a „Járom az utam” című dalhoz készített, nagy népszerűségnek örvendő videóklipje is.

Rudolf "Čeku" Čerňanský 2021. október 2-án ünnepelte 70. születésnapját. Hisszük, hogy még hosszú évekig szórakoztatja majd a komáromiakat, és egyéniségével pozitív energiákat mozgat meg.

 

Az idén elhunyt Tarics Lőrincz Margit színművésznő Komárom város polgármesterének díjat in memoriam a komáromi színház alapító tagjaként a közönség odaadó sokéves szolgálatáért kapta.

Tarics Lőrincz Margit 1933. augusztus 21-én született Komáromban. Születése óta Komáromban élt és dolgozott. Ő volt a Magyar Területi Színház legfiatalabb alapító tagja. Úgy, mint sokán mások, karrierjét ő is amatőr színésznőként kezdte. Színészi pályafutása elején fiatal hősnők nagyszerű karaktereit keltette életre. Eleinte nőies bája, természetes könnyedsége érvényesült a drámai és komikus szerepekben, majd a későbbiekben érett jellemábrázolása. Művészi pályafutásának több mint hat évtizede alatt 200-nál is több szerepet játszott el. A Szlovák Rádió magyar adásában több hangjátékban szerepelt, hallhattuk őt a Kossuth Rádióban, valamint láthattuk tíz magyar és szlovák filmben.

Munkásságát számtalan díjjal jutalmazták, mint pl. az Irodalmi Alap életmű díja, a Szlovák Köztársaság ezüst plakettje és a Pro Cultura Hungarica díj. Munkája elismeréseként háromszor kapott Polgármesteri díjat.

Ő volt a Széna téri parkban található szabadtéri színészmúzeum megálmodója is.

 

Rajtuk kívül elismerésben részesültek a következő személyek:

Szilva József festőművész a Polgármesteri díjat a pedagógusi pályán és a művészeti életben kifejtett széleskörű sikeres tevékenységéért kapta.

Galo Vilmos történész a polgármesteri díjat a komáromi közösség érdekében kifejtett helytörténeti tevékenységéért kapta.

Greisingerová Helena egészségügyi nővér a polgármesteri díjat az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete a polgármesteri díjat a komáromi szervezett horgászat indulásának 100. évfordulója alkalmából és a sokéves aktív tevékenységéért kapta.

Horváth György, in memoriam, a PRO URBE díjat alkotmánybíróként az igazságszolgáltatásban kifejtett jelentős munkásságáért és városunk jó hírnevének öregbítéséért kapta.

Roni, ATEMPO.sk