Öröm a zene - új szintre lépett a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléje

Öröm a zene -  új szintre lépett a Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléje

A magyarországi Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) és a magyar nyelvterületek könnyűzenei zenekari tehetségeket kutató és gondozó rendszere, a KÖTEG partnerséget hozott létre a zeneszerető, zeneértő és hangszeren játszó fiatalok számára, tehetséggondozó programok működtetése céljából a magyar élő zene fejlesztéséért.

A KÖTEG tagjainak sorában a Kárpát-medencében működő valamennyi jelentős tehetségkutató szervezet fesztiválja megtalálható Székelyudvarhelytől Sopronig. Szlovákiát a SZMAZE, a Tumultus Polgári Társulás és ezáltal a perbetei Tumultus Fesztiválon megrendezésre kerülő Szlovákiai Magyar Amatőr Zenekarok Szemléje képviseli.

A partnerség keretében elindították az ÖRÖM A ZENE tehetségkutató és gondozó sorozatot, melynek alapvető céljai:

  • bemutatkozási lehetőséget biztosít a Kárpát-medencében működő, feltörekvő zenekarok számára
  • tehetségük, befektetett munkájuk összemérésével, és azok korrekt szakmai értékelésével valós távlatokat mutatni zenei pályájuk folytatásához
  • segítséget nyújtani saját értékeik, pozíciójuk helyes felismeréséhez, önértékelésük pontos meghatározásához
  • felismerni, díjazni, támogatni, gondozni a legérettebb produkciókat
  • ismereteket, kapcsolatokat, segítséget és támogatást kínálni a szakmai közegbe való beilleszkedésükhöz
  • fentiek összegezése révén egyedülállóan eredményes pályakezdési lehetőséget biztosítani minden résztvevőnek
  • útmutató, példa- és értékteremtő, valamint megóvó lenni a könnyűzenei közízlés formálásában

A partnerség támogatja a valódi tehetséggondozást, a tehetséggondozás igényes feltételeinek biztosítását. A partnerségben egyre nagyobb szerepet vállal a hazai média egy része, és a nagy zenei fesztiválok is. Az együttműködés kereteit február 25-én fektették le Budapesten, a Backstage Klubban a HANOSZ részéről Balogh Géza elnök és a szervezet elnöksége, valamint a KÖTEG részéről Újfalusi Gábor és a tagszervezetek megbízottjainak részvételével. A Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületét Lacza Gergely elnök a Tumultus Polgári Társulást pedig Dombóvári Balázs képviselte.

Az ÖRÖM A ZENE programban 16 magyar tehetségkutató vesz részt jelenleg. A területi tehetségkutatók győztesei a Budapest Music Expo keretében megrendezett döntőn versenyezhetnek a magyar zenekarok legígéretesebb díjaiért.

További részletek hamarosan napvilágot látnak a kezdeményezés honlapján: oromazene.hu.

ATEMPO.sk / musicmedia.hu