Zsapka József pozsonyi gitárművész kapta 2022-ben az Ágai Karola–Szendrey-Karper László Emlékplakettet

A pandémia miatt két év kihagyás után hétvégén adták át az Ágai Karola–Szendrey-Karper László Emlékplaketteket több gitárművésznek Budapesten, az előző évekre visszamenőleg is.

Az alapítvány kuratóriuma 2020-ban a Katona Duónak (Katona Péternek és Zoltánnak) ítélte oda a díjat „a gitárrepertoár és a hangszer előadói stílusának megújításáért, a magyar gitárművészet hírének világszerte történő öregbítéséért”.

2021-ben a kuratórium tavaly elhunyt tagjának, Szilvágyi Sándornak posthumus adományozták az elismerést a kuratóriumban végzett aktív tevékenységéért.

Az idei elismerést Zsapka József pozsonyi gitárművész-tanár érdemelte ki a magyar gitárművészekkel és -tanárokkal folytatott több évtizedes termékeny együttműködéséért. A komáromi születésű 75 éves művész nagyban hozzájárult a klasszikus gitárjáték elterjedéséhez Szlovákiában. A Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola mellett a portugál Universidade de Aveiro tanára is.

 

 

A díjakat Hollós Máté, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

A 2010-ben alapított Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány évente díjaz jelentős operaénekeseket illetve gitárművészeket.

EZ, ATEMPO.sk / Papageno.hu
Fotó: Jozef Uhliarik / jkmertz.com