Tizennégy év után búcsúzik a Kürti Borfesztivál?

2008-ban egy helyi borász, Kasnyik Tamás hívták életre a Kürti Borfesztivált, mely tizennégy éven át Szabad kürti borköztársasággá változtatta a kürti szőlőhegyet.

A népszerű rendezvény, melyről többször mi is beszámoltunk, most úgy tűnik a végéhez ért. Erről a napokban tájékoztatta a nyílt levélben az érdeklődőket az esemény elindítója, amit most itt is közzéteszünk.

„Engedjétek meg, hogy a magam, illetve a Strekovin Polgári Társulás nevében, értesítselek benneteket a tényről, hogy a Kürti Borfesztivál, illetve annak utódrendezvényeként működő Kürti Nyitott Pincék rendezvények megszervezését, finanszírozását nem tudjuk a továbbiakban felvállalni,

ezért azok nem kerülnek megrendezésre.

 

Kürti Borfesztivál

 

Természetesen jogos és helyénvaló a kérdés miért nem?

Lehet többen, akik ott voltak 2008-ban a kezdeteknél emlékeztek, honnan indult és milyen céllal született meg a fesztivál.

Elsősorban a hiányérzet szülte az ötletet. Az a tény, hogy a 2000-es évek elején Kürt, mint borász község messzemenőleg nem kapta meg azt a figyelmet, nem foglalta el a borásztérképeken azt a pozíciót, amit a szívem és meggyőződésem szerint el kellett volna foglalnia. Ezért ragadtam meg az alkalmat, kitöltve talán egy akkori tátongó űrt a borkedvelők és a kürti borok, a helyi gazdák között.

Az elmúlt 14 év alatt apró kis csapatunkkal, helyi borászok és a támogatóink segítségével sikeresen működtettünk egy olyan rendezvényt, mely talán nem csak a régió, de az ország egyik legnagyobb kulturális és gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát. Hírnevet hozva községünknek a határainkon innen és azon túl is. Reményeim szerint nem csak megannyi örömteli pillanatot, megannyi értékes dolgot tudtunk adni, hanem talán sikerült a kürtiek szívét évről évre büszkeséggel megtölteni apró falunk, kis közösségünk iránt.

OTT VOLTUNK: Kürti Borfesztivál sok-sok zenével

Büszkeséggel azon értékek iránt, melyeket megörököltünk, hogy azokat továbbadjuk felelősséggel és a lehető legtisztábban.

Hihetetlen mennyiségű pozitív élmény gyűlt össze az elmúlt 14 év alatt. Több mint 100.000 látogató, megszámlálhatatlan kézműves, művész, zenész, borász fordult meg Európa megannyi országából a helyi borospincék között.

Szép volt, jó volt!

Kürti Borfesztivál - Demjén Ferenc, Elán Forever, ...

Természetesen a jó mellett mindig ott somfordált várva a megfelelő pillanatra a rossz is, melynek megannyi változatába belekóstolhattunk, néha talán felülmúlva a jó erejét is, de ennek ellenére most is úgy érzem, megérte! Nagyon megérte a rengeteg munka, a rengeteg gond és teher! Jó volt közösen a jóért tenni, jó volt dolgozni azért, hogy a Kürtön meghúzódó szőlőskerteket, azok kis pincéit a borszerető társadalom megismerje és azt összekösse a legmagasabb minőséggel.

És hogy a sikerek és a megannyi pozitívum mellett miért nem megyek tovább?

Időközönként kell a váltás, időközönként le kell tudni tenni a hámot – legyen az anyagi vagy fizikai teher, hogy megpihenve tovább mehessünk, hogy foglalkozhassunk olyannal vagy olyanokkal, akikre sajnos eddig nem volt időnk és erőnk.

Nálam most jött el ez a pillanat.

OTT VOLTUNK: Magna Cum Laude koncert nyitotta a Kürti Borfesztivált

OTT VOLTUNK: Nagy siker volt Peter Cmorik koncertje a Kürti Borfesztiválon

OTT VOLTUNK: Hazaiak és a Saragossa Band a Kürti Borfesztiválon

Köszönök mindent mindannyiótoknak, akik bármit is hozzátettek ehhez a 14 éves történethez, hisz az igazi erő a tenni vágyó közösségben van, volt és lesz! Nélkületek mit sem ért volna az egész.

Hálás vagyok a legkisebb segítségért, a megannyi támogatásért és a milliónyi jó szóért!

És hogy a letett hámot felveszi-e valaki vagy valakik? Csak a közösségen múlik. Én nagyon bízom abban, hogy valamilyen formában valaki más vagy mások szervezésében a Kürti Borfesztivál története – még ha más formában is – előbb, vagy utóbb tovább folytatódik. Csak rajtatok múlik!”

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András / ATEMPO.sk