Kassa az idei Határtalan Napok programsorozat vendége – színház, kiállítás, előadás

Kétszeri halasztás után végre megrendezi a miskolci teátrum a Határtalan Napok rendezvénysorozatot. A pandémia miatt 2021-ben februárról novemberre, majd 2022 májusára halasztott programsorozat határon túli vendége idén Kassa. A város művészetét, kulturális életét május 12-14. között ismerhetik meg az érdeklődők izgalmas színházi előadások, kiállítás és kerekasztal-beszélgetés során.

Minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatja be a teátrum, a miskolci közönség így az adott város kulturális életébe pillanthat bele művészete által. A színház vallja, a kultúrában nem lehetnek határok: a kultúra egy egyetemes nyelv, a művelői pedig ezt a nyelvet jól beszélik, és nem akadály az egymással való kommunikáció; köztük nem léteznek határok. A miskolciaknak is öröm, hogy évről-évre láthatják, máshol hogyan mutatkozik be a kultúra.

 

Seress Zoltán

 

Idén Kassa városát látja vendégül a Miskolci Nemzeti Színház.

A rendezvénysorozat első napján a Kassai polgárok – A Grosschmid család kiállítás tekinthető meg. Bemutatkozik a Kassai Polgári Klub, mely jelentős szerepet játszott Márai Sándor író, gróf Esterházy János, Kassa egykori képviselője szobrának felavatásában, szervezésükben ünnepelheti Kassa városa a Márai megemlékezések mellett fivére, Radványi Géza emléknapjait. A Klub tevékenységéről hallhatnak bővebben az idelátogatók. Ifjabb Havasi Péter Őrjárat című önálló estje során Márait idézi meg. Vallomások és gondolatok - a második világháború eseményeinek tükrében - európaiságról, kereszténységről és felelősségről.

 

Havasi Péter

 

A kassai Thália Színház három előadással érkezik Miskolcra. A császár új ruhája című zenés mesejátékkal a fiatal színházkedvelőket invitálják a teátrumba. Hans Christian Andersen története talán aktuálisabb, mint valaha: kinevethető-e és megbüntethető-e a Császár? Amíg vannak a világon szókimondó kisgyerekek, talán van remény…

Mikszáth Kálmán ismert története, A Noszty fiú esete Tóth Marival is látható lesz a Határtalan Napok alatt. Ebben a csavaros ésszel kifundált szerelmi történetben mindenkiről pontosan kiderül, hogy milyen.

Márai Sándor Kaland című színműve a szerelem, a hűség és a hűtlenség, a karrier és a hivatástudat, a siker és a bukás drámája Seress Zoltán főszereplésével. Márai Sándor legsikeresebb színpadi művének ősbemutatója 1940-ben volt Budapesten a Nemzeti Színház Kamaraszínházában. Aztán több mint háromszázszor játszották, sőt filmváltozata is született.

 

Thália Színház

 

A Közös gyökereink című kerekasztal-beszélgetés során Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszélget a címbéli témáról, melynek felvezetője és moderátora Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője.

 

Program

Május 12. (csütörtök)

16.00 Kassai polgárok – A Grosschmid család – kiállításmegnyitó /Nagyszínház nézőtéri társalgó/
17.00 Bemutatkozik a Kassai Polgári Klub - beszélgetés /Kamaraszínház nézőtéri társalgó/
19.00 Őrjárat - ifj. Havasi Péter Márai-estje /Játékszín/

 

Május 13. (péntek)

10.00 Andersen: A császár új ruhája – zenés mesejáték a Kassai Thália Színház előadásában /Kamaraszínház/
17.00 Közös gyökereink – kerekasztal-beszélgetés
Mgr. Art Czajlik József, a kassai Thália Színház igazgatója és Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója beszélget, melynek felvezetője és moderátora Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője.

19.00 Márai Sándor: Kaland – színmű a Kassai Thália Színház előadásában /Kamaraszínház/

 

November 13. (szombat)

19.00 Mikszáth Kálmán-Gyarmati Kata: A Noszty-fiú esete Tóth Marival - Csavaros ésszel kifundált szerelmi történet a Kassai Thália Színház előadásában /Kamaraszínház/

Roni, ATEMPO.sk / Miskolci Nemzeti Színház