Londonban nyert két díjat a Pacsirta című film a felvidéki Rancsó Dezsővel

Újabb elismeréseket kapott a 2021-es Pacsirta, ezúttal a legjobb külföldi film lett a Lonely Wolf online nemzetközi filmfesztiválon Londonban, valamint a legjobb jelmezért járó díjat is elhozta Benedek Mari.

Ezen kívül több kategóriában is a legjobb 10 között volt Kosztolányi Dezső klasszikusának új filmfeldolgozása, Paczolay Béla rendezésében: a legjobb film, a legjobb játékfilm, a legjobb forgatókönyv (Kovács Krisztina, Paczolay Béla), a legjobb férfi főszereplő (Rancsó Dezső), a legjobb férfi mellékszereplő (Haumann Máté), a legjobb női mellékszereplő (Péteri Lilla), a legjobb díszlet (Khell Csörsz) és a legjobb szereplőgárda.

 

{jamedia src="https://vimeo.com/555856639" type="video" mtype="vimeo"}

 

A felújított, kosztümös filmdrámában – amelynek főszerepeiben a felvidéki Rancsó Dezső mellett Péteri Lilla (Pacsirta), Bede Fazekas Anna, Döbrösi Laura és Haumann Máté láthatók – a Vajkay család életét lehet megismerni, a 60-as évekbe átültetve. A Pacsirta képsorait nézve egy kettős tragédia szemlélői lehetnek a nézők: egy fiatal nő életét ismerhetik meg, aki kénytelen együtt élni a kirekesztettség érzésével, valamint egy férj és feleség drámáját, akik gyermekük boldogságáért feláldozták a sajátjukat. A film a Pesti Magyar Színház most is futó előadása alapján készült.

 

Pacsirta

 

Bár Kosztolányi Dezső nem tudhatta, hogy így lesz, a külsőségek, a megfelelési kényszer és a gyermekkor határainak kitolódása napjainkban is aktuális témák. 1924-es regénye, a Pacsirta arra mutat példát, hogyan rombolhatja a személyiséget és a kapcsolatokat a családban egy egymástól kölcsönösen függő, görcsösen ragaszkodó szülő-gyermek viszony.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Gordon Eszter