Virtuózok válogató lesz ma Felvidéken

2022-ben a határon túli magyarlakta területekről is keresik a Virtuózok nyolcadik évadának tehetségeit. A klasszikus zenei tehetségkutató szakemberei a Felvidékre, Erdélybe, Csángóföldre és Vajdaságba is ellátogatnak, hogy meghallgassák a klasszikus zenét játszó fiatalokat.

Ezzel is biztosítva számukra a műsorban történő részvétel lehetőségét és hangsúlyozva, hogy a határon túli területeken élők az anyaország számára ugyanolyan fontosak.

A két magyarországi mellett két határon túli fiatal juthat majd a nagy nemzetközi válogatóba.

Felvidéken 2022. május 21-én, szombaton rendezik a válogatót Nagykürtösön, a helyi kultúrházban.

A fiatal tehetségek 10.00 órától mutatkoznak be a három tagú zsűrinek, akik között ott van Felvidékről Orsovics Yvette karnagy, tanár és Csehi Ágota zongoraművész, tanár, valamint Bátor Tamás operaénekes, zenei manager.

Akit a válogató legjobbjának ítél a zsűri 1000 eurós különdíjban részesül.

 

AlisAdam PianoDuo

 

Az eseményt délután 15.00 órától az AlisAdam PianoDuo, azaz a Baráz házaspár, Baráz (Yajima) Alisa japán zongoraművésznő és Baráz Ádám magyar zeneszerző koncertje zárja.

Műsoruk:

I.J. Paderewski: Tatra album Op.12 - részletek
A. Jensen: Notturno Op. 45 No. 4
Chován Kálmán: Magyar táncok Op.4 No.1

Ezt követően május 27-én Szabadkán, május 28-29-30. pedig Erdélyben (Kolozsvár és Csíkszereda) és Csángóföldön (Pusztina) lesz lehetőségük bemutatkozni a fiatal tehetségeknek.

 

 

2022-ben is a téli műsorstruktúrában, novemberben mutatják majd be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái a Visegrádi Virtuózok+Szlovénia műsort, így idén is akár 70 millió ember ismerheti meg a régió gazdag zenei hagyományait.

 

Virtuózok

 

A magyar válogató zsűrijébe két új tag került (Várdai István gordonkaművész és Kesselyák Gergely karmester helyére), a zsűrielnök Keller András Kossuth-, Liszt-, Bartók-Pásztory-díjas zeneművész lett, a Concerto Budapest művészeti vezetője, a világhírű Keller Vonósnégyes alapítója. A másik új magyar zsűritag a tavalyi nemzetközi adások mentora, Káel Norbert zongoraművész, a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője. Továbbra is zsűritagok között szerepel Bogányi Gergely zongoraművész, Miklósa Erika operaénekesnő, Balázs János zongoraművész, valamint Batta András zenetörténész.

EZ, ATEMPO.sk