Balázs János lett a Music International Grand Prix győztese és közönségdíjasa

Balázs János lett a Music International Grand Prix győztese és közönségdíjasa

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész lett a Music International Grand Prix győztese New Yorkban és elnyerte a közönségdíjat is.

Hétvégén tartották a Music International Grand Prix döntőjét New Yorkban, ahol Balázs János zongora kategóriában első helyezést ért el, valamint a közönségdíjat is elnyerte, és ezzel a verseny történetében az első magyar győztes lett.

A többfordulós neves szakmai megmérettetésre lemezanyagokat lehetett nevezni, a döntő utolsó szakaszát pedig a művészek személyes részvételével tartották a zsűri előtt a Kaufman Music Centerben. Balázs János novemberben megjelent ImprovisArt című, az olasz Sheva kiadónál megjelent albuma az első helyen került a verseny döntősei közé, amelynek zsűrijében ismert szakemberek foglaltak helyet. A verseny döntője után a szombat esti gálakoncerten hirdettek eredményt és adták át a verseny díjait.

Balázs János a Cziffra György-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amelyet a világ számos pontján koncerten is bemutatott Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából. 

 

Balázs János

 

A lemezen Bach, Liszt művei, Cziffra György, valamint Balázs János átiratai hallhatók, bemutatva azt a kétszáz éves tradíciót, amelyben az előadás egyéni kifejezésmódja nagyobb hangsúlyt kapott, ezáltal az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik. Ennek a folyamatnak zenei lenyomata a 73 perces, tizenhárom zeneszámot tartalmazó album, amely az olasz Sheva kiadó gondozásában jelent meg a múlt év végén.

 

Balázs János: ImprovisArt
(2021, Sheva)

Lemez tracklista:
1. J. S. Bach- Busoni: D-dúr prelúdium és fúga, BWV 532 (12:03)
2. Wagner-Liszt: Izolda szerelmi halála (07:15)
3. Schumann-Liszt: Widmung (04:22)
4. Liszt-Balázs: VI. magyar rapszódia (07:05)
5. Saint-Saens-Balázs: A hattyú (02:22)
6. Rachmaninoff-Balázs: Vocalise (06:55)
7. Puccini-Balázs: Lauretta áriája (04:24)
8. Mendelssohn-Liszt: Szentivánéji álom (10:38)
9. Brahms-Cziffra-Balázs: 5. magyar tánc (04:05)
10. Brahms-Cziffra-Balázs: 6. magyar tánc (02:45)
11. Ponce-Balázs: Estrellita,(03:34)
12. J.Strauss-Balázs: Reminiszcencia parafrázis (06:24)
Bonus track
13. J. Hill-Balázs: Happy Birthday Maestro Georges Cziffra
(variációk Mozart, Beethoven, Liszt és Gerscwin stílusában) (02:30)

ATEMPO.sk