Meseseregszemle tucatszorra - Mesemondóverseny döntője ezúttal Gombaszögön

A Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet partnereként Június 6-7-én rendezi Gombaszögön a XII. Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét.

Az esemény jelentőségét Varga Norbert folklórkutató, a verseny szakmai rendezője foglalja össze.

„Az Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntője Dunaszerdahely és Rozsnyó után új helyszínre költözött: a Gombaszögi Nyári Tábor biztosít idillikus természeti környezetet a jeles eseménynek.

A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be.

A nemes vetélkedés mára kivívott rangját bizonyítja, hogy országszerte kialakult nyolc-tíz műhely, amelyben elkötelezett oktatók végeznek nagyon hasznos munkát, s hosszú évek óta küldenek jól felkészített versenyzőket a találkozókra. A résztvevők harmada visszatérő, és alsó tagozatos korától vesz részt az összejöveteleken.

 

Sajó Banda

 

A kétnapos országos döntő az utóbbi négy évben már fesztiváljelleget öltött, így a tényleges verseny mellett az egybegyűltek kísérőprogramokon vehetnek részt. Az idei döntőn a jó hangulatról a rozsnyói Sajó Banda gondoskodik, játszóházzal, népdaltanítással, táncházzal egészítik ki a kétnapos együttlétet.

Hétfő este a Kolompos Együttes ad koncertet. Bukovics János és Pintér Zsolt a felnőtteknek mond meséket, a kézműves foglalkozásokon a Gömöri Kézművesek Társulása van segítségünkre.

Kedden a Paramisi Társulat A kiskakas gyémánt félkrajcárja előadással kedveskedik a jelenlévőknek. A szellemi töltekezés mellett a két nap visszatérő programja a népi ételkóstoló: a finom falatokat a versenyzők, felkészítők hozzák Felvidék tájairól. Az eseménysorozat ünnepélyes díjkiosztással zárul.”

 

Kolompos Együttes

 

A verseny házigazdái Dóczé Mónika és Varga Lia lesznek. A versenyzők teljesítményét néprajzosokból, előadóművészekből, mesemondókból és pedagógusokból álló szakmai zsűri értékeli a következő összetételben: Badin Ádám, Bukovics János, Illés Gábor, Pintér Zsolt, Sipos Anna, Szénási Veronika, Varga Norbert.

 

Program

Június 6. (hétfő)

09.15 Prezentáció - Gombaszögi-barlang parkolója
10.00 Megnyitó (Folkszöglet)
10.30 1. és 2. kategória versenye (Pajta színház, Korona színpad)
10.30 Kísérő programok - Kézműves foglalkozások a Gömöri Kézművesek Társulása mestereivel, Izolda népi játékai
12.30 Ebéd és népi ételkóstoló (Folkszöglet)
14.00 1. és 2. kategória versenye (Pajta színház, Korona színpad)
14.00 Kísérő programok - Kézműves foglalkozások a Gömöri Kézművesek Társulása mestereivel, Izolda népi játékai
17.00 Daltanulás a Sajó Bandával (Pajta színház)
19.00 A KOLOMPOS EGYÜTTES koncertje (Folkszöglet)
20.00 Játszóház és táncház a Sajó Bandával (Folkszöglet)
20.00 Mesék felnőtteknek Bukovics János és Pintér Zsolt előadásában (Pajta színház)

 

Június 7. (kedd)

09.00 3., 4., 5. kategória versenye (Pajta színház, Korona színpad)
09.00 Kísérő programok - Kézműves foglalkozások a Gömöri Kézművesek Társulása mestereivel, Izolda népi játékai, daltanulás a Sajó Bandával
13.30 A PARAMISl TÁRSULAT A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Folkszöglet)
Szakmai értékelés a felkészítők részére (Pajta színház)
14.45 Ünnepélyes díjkiosztás (Folkszöglet)

ATEMPO.sk