„Ami van, nem jól van, de lesz ez még így sem” – újabb premier a Komáromi Jókai Színház színpadán

Ők a Magyar Mozgókép Díjak 2022-es jelöltjei

A Komáromi Jókai Színház az évad utolsó bemutatójára készül. Örkény István Tóték című tragikomédiájának a jelenleg is zajló háborús helyzet ad keserű aktualitást.

Az előadás rendezője, Béres Attila, a miskolci Nemzeti Színház igazgatója így vall az elkészült produkcióról:

„Örkény azt mondja, hogy amikor ezt írta, akkor folyamatosan a Don-kanyar jutott az eszébe, hiszen ott esett fogságba, de amellett folyamatosan az a történet ment a fejében, hogy Sziszüphosz hogy küzd a sziklával. Sziszüphosznak nem akkor nehéz, amikor legurul a szikla, hanem amikor már majdnem fönt van a sziklával. A filozófusok vagy a társadalomkutatók mindig arról írnak, hogy milyen nehéz elindulni a sziklával, ha tudja, hogy vissza fog zuhanni, de milyen nehéz a Sziszüphosznak fent lenni, ha tudja, mi következik...

 

Komáromi Jókai Színház - Tóték

 

A Tóték a háborúról szól, a háború, a diktatúrák értelmetlenségéről, a megfelelés értelmetlenségéről, amikor mindenki mást csinál, mint amit szeretne, tudna, vagy akarna csinálni... Amikor elkezdtük próbálni a Tótékat, nyilván hatott rám a jelenlegi háborús helyzet, és egyszer csak az történt, hogy jöttek az emberrel szembe ezek a mondatok, és teljesen átértelmezték azt, amit eredetileg gondoltunk.

Ez a történet mára egyszerre komikus, egyszerre tragikus, keserűen abszurd vígjáték lett. És ennek per pillanat nem Örkény az oka, és nem is én.

Az előadásban azt próbáltam megmutatni, hogy a rosszul értelmezett eszmék, nevezhetjük ezt a diktatúra-kezdésnek, vagy diktatúrának is, hogy hatnak az egyszerű emberre. Az a borzasztó a Tót család esetében - nyilván a kiszolgáltatottságuk okán -, hogy meg akarnak felelni az Őrnagynak, vagy az Őrnagy által képviselt téveszméknek, és kislányuk, Ágika fejében milyen zavart okoz, s hogy válik azonossá az Őrnagy téveszméivel.”

 

Komáromi Jókai Színház - Tóték

 

A kilenc hónapos frontszolgálattól idegileg teljesen kikészült Őrnagy szerepében Oszlík Pétert, a nyitrai Andrej Bagar Színház művészét - akinek a pályafutása a komáromi színházból indult - láthatják nézőink. A köztiszteletnek örvendő tűzoltóparancsnok, Tót Lajos szerepét Gáspárik Attila, a marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója játssza, Mariska az aggódó feleség Molnár Xénia, Ágika Hostomský Fanni, a levelekkel manipuláló postás Fabó Tibor, Tomaji plébános Olasz István, Gizi Gézáné Holocsy Krisztina, Cipriáni ideggyógyász Matusek Attila.

A szürreális fehér tér megálmodója Horesnyi Balázs, díszlettervező, a jelmezek Pap Janó, jelmeztervező munkái. A projekció anyagát és zenéket Béres Attila válogatta, aki az előadás dramaturgja is egyben.

 

Komáromi Jókai Színház - Tóték

 

A Tóték bemutatójára 2022. június 10-én, pénteken 19.00 órakor kerül sor, de az évad végéig még öt alkalommal láthatják a nézők a produkciót.

Június 12-én, vasárnap 15.00 órakor
Június 17-én, péntek 19.00 órakor
Június 18-án, szombat 19.00 órakor
Június 19-én, vasárnap 15.00 órakor
Június 24-én, péntek 19.00 órakor

ATEMPO.sk
Fotó: Dömötör Ede