Plácido Domingo koncertjével indul idén a Liszt Ünnep

Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata is fellép az október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, Budapesten.

A Müpa szervezésében megvalósuló fesztivál fellépői között van a Janoska Ensemble, a Rajkó Zenekar, Michael Volle, a Studio 5 és Oláh Kálmán is.

Az őszi eseménysorozat premierekkel, izgalmas műfaji fúziókkal és jubiláló zenekarokkal, a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó alkotóival várja a közönséget.

Az idei Liszt Ünnepen az évszázadokon át eleven spanyol zenés színház, a zarzuela legszebb dalaival áll színpadra Plácido Domingo október 9-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Október 18-án lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermben Ravi Coltrane szaxofonművész, zenekarvezető, producer, zeneszerző, aki hat saját albuma mellett a nemzetközi dzsesszélet olyan ikonikus alkotóival készített felvételeket, mint Joe Lovano, David Liebman vagy Jack DeJohnette.

A Janoska Ensemble - a három pozsonyi születésű Janoska fivér és a nagybőgőn játszó Julius Darvas - október 11-én a Zeneakadémián ad koncertet.

Jörg Widmann zeneszerző, klarinétművész első operája, a Roland Schimmelpfennig librettója alapján írt Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című darab a Neue Oper Wien előadásában debütál a fesztiválon október 15-én a Müpa Fesztivál Színházában.

A világhírű zeneszerző nevét viselő fesztivál programjában Liszt Ferenc ikonikus művei is helyet kapnak.

Az izlandi Víkingur Ólafsson zongoraművész október 22-én Ravel zongoraversenyét a Montreáli Szimfonikus Zenekarral adja elő, de a koncerten Liszt Ferenc előtti főhajtásképp a Les Préludes is felcsendül.

Oláh Kálmán október 19-ei koncertjén Liszt kompozícióiból merít inspirációt; Liszt-estje a Zeneakadémia Solti Termében hallható. Az idén alapításának 70. évfordulóját ünneplő Rajkó Zenekar jubileumi koncertjén Balázs János zongoraművésszel Liszt nagyszabású rapszódiája, a Magyar fantázia szólal meg október 21-én a Pesti Vigadóban.

A programban a könnyebb műfajok is megjelennek. A 2011-ben létrejött ausztrál zenekar, a Hiatus Kaiyote az Akvárium Klubban lép fel október 16-án.

A Liszt Ünnepen a klasszikus, dzsessz-, világ- és könnyűzenei koncertek, operabemutatók mellett irodalmi, valamint képzőművészeti programok is várják az érdeklődőket Budapesten.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál folyamatosan bővülő programjáról és eseményeiről további információ a www.lisztunnep.hu oldalon található meg.

ATEMPO.sk
Fotó: Erdélyi Gábor, Opera.hu