Komáromban csinálják a fesztivált – Mától szombatig 57. Jókai Napok

Öt versenyző csoport, öt kísérőprogram, öt zsűritag. Az ötös jegyében zajlik az idén Komárom országos színjátszó fesztiválja. Lesz ördögidézés, falra vetített díszlet, reMIXált REMIXÁTH, KARAN-TÉMA és monodráma is a javából, Kassától Dunaszerdahelyig.

 

Fókusz Diákszínpad

 

Ma délután 15 órakor Arthur Miller Salemi boszorkányok című drámájával veszi kezdetét a nagy múltú, a pandémia miatt legutóbb 2019-ben megrendezett színjátszó fesztivál, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad előadásában, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán felépített kamaratérben. „Sokáig gondolkodtunk, hogy aktualizáljuk a történetet, átírjuk és hozunk egy párhuzamos sztorit, volt is rá egy történetszálunk, de úgy döntöttünk, maradjunk az eredeti szövegkönyvnél” – mondta Kuklis Katalin drámapedagógus, rendező.

 

Kuklis Katalin és Béhr Márton

 

„A darab eredeti környezetének van egy nagyon jó hangulata. Rituálé-szerű sodrása, ami nekem nagyon tetszett. Ha a diákok bele tudnak kerülni ebbe a hangulatba, könnyebben meg tudják formálni a szerepeiket” – tette hozzá Béhr Márton rendező, a dráma-szakkör vezetője, a Komáromi Jókai Színház színésze.

 

Meg+oldható pénzzel?

 

Az első nap második, A Rosewater-projekt, szatíra light, mely nyomokban Vonnegutot tartalmaz című versenyelőadását a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Meg+oldható pénzzel? csoportja játssza ma este 19 órai kezdettel, az iskola aulájában, Tóth Gábor rendezésében.

„A Rosewater már akkor ››versenyben volt‹‹, amikor a NYEKK-el az egyetemen a Mesterlövészt csináltuk. Illetve nemrég olvastam egy cikket Vesna Vulovic-ról, egy belgrádi utaskísérő lányról, aki egyedül élt túl egy repülőgép-szerencsétlenséget, amit vélhetőleg horvát terroristák idéztek elő azzal, hogy felrobbantották a repülőgépet.

Egy pici sztorival indítunk mi is. Egy lány túlél egy repülő-szerencsétlenséget, és ettől megváltozik az élete. Ez a történet emberekről szól, de egy nagy summa pénz játssza benne a főszerepet. Valahogy így hangzik Vonnegut regényének első mondata” – fejtette ki Tóth Gábor.

 

Apropó Kisszínpad

 

Holnap délután 13 órakor a füleki Apropó Kisszínpad áll a fesztivál zsűrije (amelynek tagjai Culka Ottó színművész, Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, Naszlady Éva színművész, drámatanár, Tóth Miklós rendező drámatanár; a szakmai koordinátor Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője) és a közönség elé. Szvorák Zsuzsa rendező az ATEMPO.sk-nak elmondta, sűrű lesz a programja az idei Jókai Napok alatt. Éppen ma este veszi át a legkedveltebb pedagógusnak járó Arany Amos díjat Pezinokban, holnap lép fel a fesztiválon az Apropó Kisszínpad, majd Nyitrára várja Lilla lánya a promóciójára. „Azért döntöttünk úgy, hogy a covid tombolása idején is személyesen megyünk el Szepsibe, az Egressy Béni Színjátszó Fesztiválra, mert kimaradt volna a gyerekek életéből két esztendő. Minden nap teszteltünk, egyikünk sem volt beteg, a szervezők olyan szállást adtak, ahol senkivel nem keveredtünk. Azért is mentünk el Szepsibe, hogy jó-e az a Mikszáth-dramatizálás, amit írtunk, összehoztunk. A zsűri bátorított bennünket.

Azóta átírtuk, megújítottuk, jöttek más szereplők is. Nem azt látja majd a komáromi közönség, mint amit Szepsiben játszottunk” – avatott be az idei Duna Menti Tavaszon életműdíjban részesült pedagógus, rendező.

 

Bajkai Csengel Mónika

 

Csütörtökön 17 órakor a komáromi GIMISz Diákszínpad tagjaié lesznek a világot jelentő deszkák, akik KARAN-TÉMA címmel, szabad improvizációk nyomán született színpadi játékkal jönnek a fesztiválra. Bajkai Csengel Mónika rendező elmondta, érdekes próbafolyamatuk volt, hiszen járványügyi szempontból ez az iskolaév sem volt egy fáklyásmenet. „A csoport tagjai kitartottak, vagy a téma izgatta őket, vagy a közösségi létezés hiányzik nekik, remélem, hogy mindkettő. Azt vettem észre, hogy nagyon sok olyan rétege van ennek a témának, amit nem lehet érinteni.

Sokat beszélgettünk, játszottunk, improvizáltunk a próbákon, mielőtt ezek a szösszenetek, jelenetek, versek, dalok összeálltak szerkesztett színpadi játékká. Sok mindenről lehetne beszélni a karantént és a covidot illetően, órákig lehetne játszani, de megpróbáltuk azokat a leglényegesebb momentumokat kiragadni, amik bennük nyomot hagytak, legyen az vicces, vagy egy kicsit szomorú.

Az előadás lényege, hogy a gyerekek egy kicsit felszabaduljanak ebből az egészből” – fogalmazott.

 

Pinceszínpad

 

Pénteken 17 órakor kerül színre a fesztiválon a kassai Pinceszínpad idei produkciója Milka Zimková Belépőjegy a mennyországba című monodrámája, Szmolniczky Boka Erika előadásában, Havasi Péter rendezésében. „Két hete tartottuk a premiert, a múlt héten pedig újra játszottuk az előadást. Nagyon nagy siker volt. Elégedett vagyok a közös munkánkkal. Erika eddig kisebb szerepeket vállalt, ezúttal nagy fába vágta a fejszéjét, megtanulta és becsülettel előadta ezt a monodrámát.

Illés Anna fordította Milka Zimková novelláit, amelyekből összeraktam az előadást, sok mindent írtam a szövegbe jómagam is. Tavaly fejeztem be a szövegkönyvet. A pandémia miatt szünetelt a munka a Pinceszínpadon, több időm volt ezzel foglalkozni” – sorolta a rendező.

57. Jókai Napok Komáromban - részletes program

Az 57. Jókai Napok kísérőprogramjaiban lesz zene, színház és irodalom. Novák Ferenc „Tata”, Novák Péter és Sidó Szilveszter az 50 éves táncházmozgalomról beszélnek, a pécsi ESCARGO Szobaszínház a Húsevők című, 17 éven felülieknek ajánlott szobaszínházi előadást játssza, Pernyi Balázs rendezésében. Lesz Pusztaszer-koncert, Miklósi Péter publicista Varga Annával, a Jókai Napok egykori háziasszonyával beszélget. A fesztivállakók is megtekinthetik pénteken este Örkény István Tóték című tragikomédiáját, Béres Attila rendezésében a Komáromi Jókai Színházban. Komáromba érkezik a Kajárpéci Vízirevü és A szalamandra mosolya című új regényéről N. Tóth Anikó írónőt faggatja Sánta Szilárd. Megújult csapat szerkeszti majd a Visszhang című fesztiválújságot, Bárány János, az ATEMPO.sk munkatársa vezetésével. A grafikai szerkesztő Saláth Richárd, a Levél Kedvesemnek című havilap főszerkesztője.

Bárány János, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Pálinkás Eszter (1) és archívum (2)