Mindennapi tenyerünket - szlovákiai magyar dráma ősbemutatójával zárja évadát a Komáromi Jókai Színház

A Komáromi Jókai Színház a színházi évad utolsó bemutatójához érkezett. A Benkő Géza Stúdiószínpadon 2022. június 29-én este 7 órától a Dialóg nonprofit szervezet és a Jókai Színház koprodukciójaként kerül színre a Mindennapi tenyerünket című nyomoreszk.

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Tóth Attila, a dráma szerzője évtizedekig volt a Komáromi Jókai Színház színésze, így vall első színpadi művéről:

„Vannak az életben történetek csodálatos barátságokról, sikerekről, szeretnivaló ripacsokról, akiknek minden összejött az életben. Nos, ez a történet nagyon nem ilyen. Ki ne hallott volna „Titus és Filemon”-ról? Na ugye, hogy senki. Pedig eredetileg róluk mintázták a „Szerénység” szobrát, de az olyannyira nem hasonlított, hogy azonnal az enyészeté lett. Már-már szánalmas, mennyire nem körülöttük forog a világ, mikor feltűnik Nadja, és ez a forgás beindul. Aztán egy teljes fordulat után leáll, és megkezdődik a lejtőn való lassú csúszás. Ezt csak egy igazi Nő tudja megakadályozni… Lelök a francba.

Hülyének lenni szabadság, ne próbáljuk ki, mert a végén még megéri!”

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Az új szlovákiai magyar dráma ősbemutatójának rendezője Telihay Péter, aki jól ismeri a szlovákiai magyar színházi közösség nyomorúságos hétköznapjait, hiszen húsz évvel ezelőtt a színház főrendezője, volt s az elmúlt években több szlovákiai magyar drámát állított színpadra.

„A Mindennapi tenyerünket olyan színdarab, melyet egy volt színész és költő írt – színészekről. Két színész barátságáról és egy soha be nem teljesült szerelemről.

Színdarab, melyben megemlítik, hogy Isten nélkül nem lehet színházat csinálni és fordítva: ahol nincs jelen Isten, ott nincs színház.

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Színdarab a végsőkig kizsigerelt tehetségről és szellemről és a vágyról, hogy világhírűek legyünk. Hogy nyomot hagyjunk magunk után a megszületett isteni pillanatról. És arról a pokolról, hogy ez lehetetlen. De hogy neki kell futni, meg kell próbálni mégis, újra és újra.

Arról, hogy a sikerért néha a legbensőbb titkainkat is kiadjuk és hogy a sikerért a legmélyebb szövetségek: a szerelem és barátság is olykor árulás tárgya lesz.

Arról, hogy nincs szemérmesebb állatfajta egy színésznél.

És galádabb és féltékenyebb és sebezhetőbb és okosabb és butább is kevés.

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Színdarab arról, hogy a színházban a bűn és a bűnhődés is munkaeszköz. Ahogyan az ártatlanság is az. És a gyermeki álmok és fantázia is.

És a humor is.

A Mindennapi tenyerünket…egy színházi szellem tündöklése. Szertelen, érzéki, szomorú és vicces.

Tóth Attila méltó főhajtása legjobb barátja, Benkő Géza előtt.”

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Az előadás, mely a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre, s mely a következő évadban bekerül a színház stúdióbérletébe virtuóz színészkoncert:

Gubík Ági, Nádasdi Péter és Rancsó Dezső alakítása felejthetetlen színházi élményt ígér.

Az előadás jelmeztervezője Szőke Anita, dramaturgként Varga Emese dolgozott a produkcióban.

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Az ünnepi, 70. évad előestéjén – a 69. évad utolsó bemutatója előtt Komárom Városának Önkormányzata egy szép ajándékkal kedveskedik a jubiláló színház művészeinek és közönségének. A színház környezetének felújítása, a parkosítás befejezése már hosszú ideje húzódik, de most Keszegh Béla polgármester úr javaslatára az önkormányzat támogatásával megszépült a környezet.

Az új színházi park átadására a Mindennapi tenyerünket ősbemutatója előtt, június 29-én kerül sor a színház épülete előtt, valamint leleplezésre kerül a Benkő Géza Stúdiószínpad új logója is, mely Eszes Attila, képzőművész munkája.

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

Mindennapi tenyerünket - Komáromi Jókai Színház

 

ATEMPO.sk