Magyar siker - a Romengo és Lakatos Mónika negyedik az első fél év világzenei toplistáján

A Romengo Folk utca című lemeze a 4. helyre került az első fél év legjobb lemezei sorában a rangos világzenei toplistán, a World Music Charts Europe-on. A WMCE július havi listáján két magyar előadó, a Meszecsinka és Branka is szerepel a Top 20-ban.

A WMCE zsűrijében mintegy huszonhat ország ötven világzenei rádiós szakembere értékeli hónapról hónapra, illetve félévről félévre is a megjelenő albumokat. Több ezer előadó közül választják ki a legjobbakat, pontozásos rendszerben.

A Romengo Folk utca című lemeze a FolkEurópa és a Hangvető gondozásában tavaly decemberben jelent meg, két hónappal később pedig már a 3. helyen szerepelt a WMCE kistáján, márciusban 4. volt, áprilisban pedig 12. helyre sorolták; így került az első fél év 4. helyére.

A Romengo és Lakatos Mónika tavaly decemberben megjelent albuma a csapat önazonos, oláh cigány hagyományokban gyökerező mindennapjait örökíti meg. Szerepelnek rajta hallgatók, botoló, több táncos dal, egy lányszöktetés története, és bár az album ezúttal is Lakatos Mónika varázslatos hangjára épül, hangsúlyosabb szerepet kap férje, Rostás Mihály Mazsi. A Romengo harmadik lemezén minden tagtól megszólal egy dal: az ütős Lakatos János Guszti hallgatót, Balogh Tibi és Rosonczy-Kovács Mihály egy utazás közben született dalt énekel.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A WMCE közzétett legfrissebb, július havi listáján két friss magyar kiadvány szerepel a Top 20-ban. A Meszecsinka Árnyék című albuma (CPL-Music) rögtön a 7. helyen debütált, Branka Moj Cip/Én Csépem című lemeze (Fonó Budai Zeneház) pedig a 10. helyen nyitott.

Az e havi listát a görög Stelios Petrakis Quartet vezeti Spondi című albumával (kiadó: Technotropon Artway), a második helyre az iráni Shadi Fathi & Bijan Chemirani került Awat című anyagával (Buda Musique), a harmadik pedig a spanyol Ana Alcaide szerzői kiadásban megjelent lemeze, a Ritual.

ATEMPO.sk / MTI