A Külön falka és a Branka is a legjobb film lett Horvátországban

A Külön falka kapta a legjobb filmnek járó díjat, míg a Branka a legjobb kisfilmnek járó trófeát a július első hétvégéjén megrendezett Vukovar Filmfesztiválon. A Duna menti országok legújabb filmjeit szemléző esemény zsűrije az elsőfilmes Kis Hajni alkotásának a műfajt újraértelmező koncepcióját, valamint a színészek játékát méltatta.

A hétvégén zárult Vukovár Filmfesztiválról a legjobb kisfilmnek járó díjat hazahozó Branka K. Kovács Ákos rendezésében készült, a magyar-jugoszláv határ közelében játszódik 1991-ben. A címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

 

 

A Branka a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt.

A Nemzeti Filmintézet elsőfilmes rendezőket támogató Inkubátor Programjában megvalósuló Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, a kidobóként dolgozó Tibort (Dietz Gusztáv) kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi őt. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

 

 

Kis Hajni alkotása legutóbb a Magyar Mozgókép Fesztiválon és a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb film lett, utóbbin a közönségdíjat és a legjobb férfiszereplő díját is megkapta.

„A Külön falka egy olyan film, amely a változásról, a megbocsátásról és az önmegvalósításról szól, a főszereplők energiája által vezérelt nyers természetesség pedig fokozza az érzelmes alkotás hatást” – emelte ki a Vukovar Filmfesztivál zsűrije indoklásában.

Az apát alakító Dietz Gusztáv egykori grappling-küzdősport világbajnok, a kislányt Horváth Zorka játssza. A magyar-szlovák koprodukcióban készült filmben Kis Hajni állandó alkotótársai, Nyoszoli Ákos operatőr, Nyitrai Anna látványtervező, Gorácz Vanda vágó és Borsos Oleg zeneszerző voltak. A forgatókönyvet a rendező Szántó Fannival közösen jegyzi. A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória.

ATEMPO.sk / NFI