Füleken is Muzsikál az erdő – lesz zene, tánc, előadás és biciklitúra is

Július 9-én, szombaton, egy héttel az UDVart fesztivál után egy következő rendezvénnyel folytatódik a kulturális nyár Füleken. A MUZSIKÁL AZ ERDŐ című, határon átnyúló zenei fesztivál 10.00 órai kezdettel valósul meg a városi parkban.

A programszerkezet lehetővé teszi különböző kultúrák bemutatkozását – idén a magyar és a szlovák mellett a roma és a zsidó zenei kultúra kerül terítékre –, s teret ad a művészetek különböző formáinak, melyek rámutatnak természet és a környezetvédelem fontosságára. A műsorban a komolyzenei koncerteken, valamint nép- és világzenei formációk bemutatkozásán túl olyan programelemek is megjelennek, mint a szakvezetéses séták, ismeretterjesztő előadások, biciklitúra, gyerekprogramok, helyi ételek kóstolója, kézművesek bemutatkozása, fotókiállítás és sok más egyéb érdekesség.

A komolyzenei koncert keretében Benedikfi István és Zoltán (zongora, hegedű, dob) játékát élvezhetik majd a zenekedvelők, fellép a helyi Melódia Női Kar és bemutatkozik Barbora Botošová hegedűvirtuóz triója is. A népzenei blokkban a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekeseinek műsorát nézheti meg a közönség, majd a magyarországi Cimbaliband együttes koncertje zárja a rendezvényt.

 

 

A Muzsikál az erdő célja, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat. A kerékpárosok csatlakozhatnak a 9.00 órakor kezdődő, 48,6 km-es biciklitúrához, melynek útvonala Salgótarján – Fülek – Salgótarján. A parkból nem hiányoznak majd az olyan  környezettel kapcsolatos aktivitások, mint a bidoverzitásról és fenntartható erdőgazdálkodásról szóló előadás, vagy az erdei legendákkal és rejtélyekkel tűzdelt kiscsoportos családi élményprogram, erdőterápia-kóstolóval egybekötve.

Az említett programokon túl lesz kézműves foglalkozás a Motolla Kézműves Műhellyel és a Bábika Játszóházzal, kisebb vásár, helyi termékek bemutatójával, szakvezetéses parki séta Balázs Csaba ökológussal és Szabó Lajos erdőmérnökkel, régészeti előadás a Városi Honismereti Múzeumban Vozár Bianka régésznek köszönhetően, valamint a kicsiknek és szüleiknek Bolba Éva és a JAZZterlánc ad családi koncertet. A rendezvény helyszínén Schnelczer Zoltán kültéri fotókiállását nézhetik meg az érdeklődők a parkról készült történelmi fotókból. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Novohrad–Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival, valamint a Nógrádi Regionális Termék védjeggyel ellátott termékekkel is.

A Muzsikál az erdő szervezői a magyarországi Muzsikál az Erdő Alapítvány és a Füleki Városi Művelődési Központ, partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad–Nógrád Geopark. A rendezvényt a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

ATEMPO.sk