Pásztor Erzsiről nevezik el a szabadtéri színpadot Mohorán

Pásztor Erzsiről nevezik el a szabadtéri színpadot Mohorán

A Tolnay Klári Emlékház megújult szabadtéri színpadát adják át Mohorán szombaton, az új színjátszóteret Pásztor Erzsi Kossuth-díjas színművészről nevezik el.

Balla István elmondta: Pásztor Erzsi a Nógrád megyei emlékház rendezvényeinek állandó háziasszonya, hazajár Mohorára, és szívén viseli a ház sorsát.

Áprilisban, a téli szünet után Pásztor Erzsi estjével nyitották meg az emlékházat, és a színésznő saját emlékei között foglalhatott helyet a rendezvényen, mert az az életműkiállítás vette körül, amelyet tavaly ősszel nyitottak meg 85. születésnapja alkalmából.

Mohorán 2015-ben készült el a ház udvarán a szabadtéri színpad a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásával, de a további terveket nem sikerült megvalósítani, így nem volt nézőtér, a színpad pedig ki volt téve az időjárás viszontagságainak - ismertette Balla István.

A színpadot egy házaspár, Nagy Lakatos Lenke és Nagy Balázs, a Molar Chemicals Kft. tulajdonosa segítségével újították meg. Megépült a hetvenszemélyes nézőtér, és előteret kapott a színpad. Az új színjátszótér zárttá is tehető, így könyvbemutatókat, kamarakoncerteket is tarthatnak majd ott.

Az emlékház vezetője hozzátette: a mohorai származású házaspár korábban is támogatója volt a ház eseményeinek, és nagy fájdalom számukra, hogy az ünnepségen már nem lehet ott Nagy Lakatos Lenke, aki februárban elhunyt.

A színpad mellett rendelkezésre áll a felújított régi pajta, amelyben művészöltözőket és a színpadi kellékek tárolására szolgáló raktárhelyiségeket alakítottak ki.

Szombaton Vándor Éva Jászai Mari-díjas és Tolnay Klári-díjas színművész lesz a Pásztor Erzsi Szabadtéri Színpad avatóünnepségének háziasszonya, az esemény díszvendége pedig Pásztor Erzsi.

A 35. Balassagyarmati Nemzetközi Muzsikustábor és Művészeti Fesztivál művésztanárai és növendékei adnak ünnepi hangversenyt. Közreműködik a Balassagyarmati Dalegylet, Fenyő Gusztáv zongoraművész, Klenyán Csaba Liszt Ferenc-díjas klarinétművész és Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész. A művészeti vezető Ember Csaba karnagy.

A névadó Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas Pásztor Erzsi 1936-ban született Budapesten, a Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja. Meghatározó előadásai között van a Macskajáték, a Koldusopera, a Bors néni vagy a Bernarda Alba háza. Szerepelt A Tenkes kapitányában, a Keménykalap és krumpliorrban, A ménesgazdában és A kenguruban, számos sorozatban szinkronizált, ő volt a Szomszédok című tévésorozat Janka nénije.

ATEMPO.sk
Fotó: Tolnay Klári Emlékház