Velencében lesz a világpremierje a Kerekes Vicával készült Hétköznapi kudarcok című filmnek

Grosan Cristina nemzetközi koprodukcióban a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilmjét meghívta a nagy presztízsű velencei filmfesztivál Giornate degli Autori programja. A három nő átlagosnak induló napján kezdődő, majd káoszba forduló nagyvárosi történet, melyben a füleki Kerekes Vica is szerepel, október 13-tól lesz látható a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

A világ legnagyobb múltra visszatekintő, legendás filmfesztiválja augusztus 31-én kezdődik Velencében. A cannes-i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) mintájára létrejött Giornate degli Autori (Venice Days) program bejelentette a mindössze 10 filmből álló, az „újítását és eredetiséget ünneplő” válogatását, melybe meghívták Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell) második nagyjátékfilmjét, a cseh-magyar-olasz-szlovák koprodukcióban magyar tehetségekkel készült Hétköznapi kudarcok (Ordinary Failures) című játékfilmet.

A Kerekes Vica szereplésével és nagyrészt cseh színészekkel - Dana Sladká, Beáta Kanoková, Tatjana Medvecká - készült Hétköznapi kudarcok-ban megmagyarázhatatlan természeti jelenség szakítja félbe a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban.

„Lenyűgöztek minket ezek a nők, akik a hétköznapi kudarcok ellen lázadnak. Grosan Cristina disztópiája egy rejtélyes módon összeomló világra hívja fel a figyelmet. Ugyanakkor arra késztet, hogy ne engedjünk az apokalipszis vertigójának, hanem álljunk ellen, és kössünk szövetséget embertársainkkal.” – kommentálta a magyar koprodukció meghívását Gaia Furrer, a Giornate degli Autori művészeti igazgatója.

 

 

„2018-ban kezdtünk el dolgozni ezen a filmen, az akkori világról egy teljesen más kép él bennem. Ennyi idő és munka után igazán nagy öröm, hogy nemzetközi közönség előtt mutathatjuk be a filmünket, amely a közép-európai realitásunkról beszél. Boldog vagyok, hogy részben azzal a csapattal dolgozhattam tovább, akikkel együtt léptem a mozifilmes pályára a Filmintézet Inkubátor Programjában megvalósult A legjobb dolgokon bőgni kell készítésekor, Stalter Judit producerrel, Meller Anna vágóval és Győri Márk operatőrrel.” – nyilatkozta Grosan Cristina rendező.

A Hétköznapi kudarcok magyar koproducerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor, akik számos sikeres filmet jegyeznek, köztük az Oscar-díjas Saul fia-t. A Laokoon Filmgroup, Stalter Judit producer vezetésével több sikeres európai koprodukción dolgozott, legutóbb a Fekete pók című svájci-magyar középkori misztikus thrilleren, melyben a Nemzetközi Emmy-díjas Gera Marina is szerepelt.

ATEMPO.sk / NFI