Sárosi Bálint népzenekutató emlékére

Sárosi Bálint népzenekutató emlékére

Sárosi Bálint erdélyi származású népzenekutató 2022 július 15-én hunyt el. A tudós számos szállal kötődött a Hagyományok Házához.

„Atyai barátságban voltam Sárosi Bálinttal" – idézi fel a tudóshoz fűződő emlékeit Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány vezetője. "Nagyon fontosnak tartotta a közös földet, én ugyan gyergyói, ő pedig csíkrákosi volt, de ez Budapestről nézve nem jelentett távolságot. Nyomon követte pályafutásomat, s amiben csak kértem, támogatott. Emlékezetes közös pillanat volt, amikor a Prima Primissima Díjat átvette, akkor én kísérhettem fel a színpadra. Híven őrizzük, amit Sárosi Bálint szakmailag letett a nemzet asztalára.

Amikor mi a táncházmozgalomban a cigányzene ellen próbáltuk pozícionálni magunkat, ezt ő a fiatalság túlkapásának tekintette. Zseniálisan látta, hogy ez a zene egységes és egy: nevezhetjük cigányzenének, avagy parasztzenének. Valóban, ugyanazok a cigányzenészek játszották, az ő fejükben nem különültek el a műfajok.

E témában sokat publikált, s számos alkalommal több tézisére is felhívta a figyelmemet. Kisugárzása, gondolatai mindig velünk voltak, s részben neki köszönhető, hogy a Hagyományok Házában elindult a cigányzenét támogató, Muzsikáló Magyarország program. Visszatekintve, e szemléletmód nekünk nagy hasznunkra volt.”

 

Sárosi Bálint

 

Sárosi Bálint népzenekutatóval a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál a 80-as években ismerkedtem meg, abban az időben, amikor a híres zenész, Zerkula János hangfelvételét adtuk ki. Nem felejtettem el a találkozást, s mikor egy zenei sorozatomban 2021-ben Zerkula Jánosról írtam, ismét felvettem Sárosi Bálinttal a kapcsolatot. Felkészülve a beszélgetésre, a Nap Kiadónál megjelent Bejárt utak – önéletrajzi jegyzetek című könyvét is kezembe vettem. Az idős tudóst Áldás utcai otthonában kerestem fel.

Otthona egy kis múzeumként hatott, erdélyi relikviák, faragások sorakoztak a polcokon, a falakat neves mesterek képei díszítették.

A bevezető beszélgetés után bekapcsoltam a magnót. Lassan, megfontoltan szólt prímás-földijéről, Zerkula Jánosról, hiszen mindketten Csíkrákosról származtak. Néprajzos alaposságával vázolta fel az akkori erdélyi zenei életet, az emberek mindennapjait és mulatságait. Végül két interjút készítettem vele.

A házon lévő emléktáblára kérdeztem rá, miszerint ebben a házban lakott egykor Kodály Zoltán is, s kiderült, hogy Sárosi Bálint lakásában élt egykor a híres zeneszerző-zenepedagógus.

Kodály nevének említésekor a Mesterhez fűződő emlékeit osztotta meg.

 

Sárosi Bálint

 

Sárosi Bálintról szülőföldjén, a 2022. augusztus 4-én a gyergyói Egyfeszten is megemlékeztek. Végső búcsút 2022. augusztus 11-én, csütörtökön a Fiumei úti sírkertben vettek tőle.

Csermák Zoltán, ATEMPO.sk
Fotó: a szerző, Nap Kiadó