Két díja is nyert a Kilakoltatás Szicíliában

Felavatták a 100 éve született Agárdy Gábor színművész emléktábláját

A Filmintézet Inkubátor Programjában készült szatirikus hangvételű dramedy a zsűri különdíját és a közönség szavazás második helyezését is kiérdemelte a szicíliai KinEst Fest-en, amelynek Fazekas Máté Bence alkotása volt a nyitófilmje.

A KILAKOLTATÁS című magyar film sikerével zárult a hétvégén a szicíliai Catania-ban a KinEst Fest. A közép-európai filmeket szemléző rendezvény szakmai zsűrije a döntését azzal indokolta, hogy „a KILAKOLTATÁS-ban, amelynek forgatókönyvét is az elsőfilmes rendező jegyzi, a társadalmunkat irányító gazdasági rendszer és az abból eredő etikai konfliktus egy képzeletbeli holtpontra jut. A kiszámíthatatlan fordulatokkal és szórakoztató karakterekkel teli történetet a kezdő végrehajtó szerepében kitűnő Orosz Ákos, valamint a film könnyed, maró, olykor groteszkbe hajló humora teszi elevenné.”

 

 

Az alkotást a magyar kritikusok a 2021-es év egyik legjobb filmjének tartották, áprilisban a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el Portugáliában a Fantasporto fesztiválon.

A megtörtént események által ihletett film egy fiatal, elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló idős asszony heroikus küzdelmét meséli el egy végtelenül hosszú napba sűrítve. Az elsőfilmes rendező Fazekas Máté Bence a tragikus helyzetet úgy képes humorosan tálalni, hogy közben nem válik ízléstelenné, mindeközben pedig megmutatja az embert adós és végrehajtó mögött.

Az Orosz Ákos és Nagy Mari főszereplésével készült KILAKOLTATÁS az FP Films és a Filmfabriq koprodukciójában készült. A film producere Fülöp Péter és Osváth Gábor, a rendező és forgatókönyvíró Fazekas Máté Bence, az operatőr Tóth Evelin Judit volt.

ATEMPO.sk / NFI
Fotó: FP Films