Esthajnal - megjelent Szarka Tamás legújabb albuma

Megjelent Szarka Tamás Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, költő legújabb albuma Esthajnal címmel. A dupla CD-n kiadott zenei anyag egy letöltőkártyát (download cards) is tartalmaz, melynek segítségével a dalok letölthetők okoseszközeinkbe.

A zene egy leendő zenés színházi darabhoz íródott. A lemez témája egy szerelmi történet egy cigánytábor életébe ágyazva, akiknek vándorlás az életük, soha nem tudnak megérkezni igazán, mert az otthonuk az út maga.

A cigányzene az egyetemes magyar kultúra része. Szarka Tamás ennek a zenének a gyökereihez nyúlt vissza, abból merítve írta meg az Esthajnal album dalait.

Egyben emléket állítva anyai nagyapjának Sárközi Károlynak, aki Felvidék híres cigányprímása volt.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az alkotási folyamat 2017-ben kezdődött és 14 új dal született. A dalok és versek megírása után következett a lemezfelvétel.

Ez alatt Szarka Tamás közel 8000 kilométer tett meg és 1000 órát töltött a stúdióban, ahol énekelt, vokálozott és majd egy tucat hangszert szólaltatott meg: hegedű, spanyolgitár, furulya, fütty, zongora, percussion, csettintés, taps, shaker, comb, gitárdob.

Az új lemez bemutatójára augusztus 19-én a Margitszigeten kerül sor. Fergeteges előadást varázsolnak a Margitszigeti Szabadtéri Színházba Szarka Tamás és zenekara, valamint a Parno Graszt és Tóth Gabi. A sok-sok zene mellett, legnagyobb nemzeti ünnepünk előestéjén, Reviczky Gábor színművész tolmácsolásában hangzik el Szarka Tamás erre az alkalomra írt legújabb novellája. Ezen a koncerten mutatkoznak be az Esthajnal roma tehetségkutató győztesei is, köztük a komáromi Kulin Pastrek Cynthia is.

EZ, ATEMPO.sk