Pozsonyban lépett fel a magyar Nemzeti Énekkar

Pozsonyban lépett fel a magyar Nemzeti Énekkar

A háborús konfliktusok áldozatainak ajánlva Verdi Requiem című művét adta elő a hétvégén Pozsonyban a Nemzeti Énekkar.

A hétvégén véget ért a pozsonyi Ruzsinó városrészben megtartott Művészetek Szimfóniája. A fesztiválon a Visegrádi Alap támogatásának köszönhetően más országok művészetei és előadói is helyet kaptak. Az eseményen több, mint 650 előadóművész vett részt.

A Nemzeti Énekkar szombaton a Csáky kastély parkjában Verdi Requiem-jét adta elő, amelyet a háborús konfliktusok összes áldozatának ajánlottak.

A koncert valamennyi előadóművésze V4-es országokból származott. Fellépett Helena Beránková cseh szopránénekes, Agnieszka Czastka-Niezgódka lengyel mezzoszoprán, Štefan Kocán szlovák basszus, Horváth István magyar tenorista, a magyar Nemzeti Énekkar, valamint a Szlovák Filharmónia, a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekar, Operazenekar művészeiből alakult V4 Szimfonikus Zenekar. A hangversenyt a szlovák Miloslav Oswald karmester vezényelte.

 

magyar Nemzeti Énekkar

 

A gazdag programkínálatban különböző, egymással harmonizáló műfajokkal, nagy zenei produkciókkal, koncertekkel, színházi előadásokkal, workshopokkal várták az érdeklődőket szeptember 1-jétől szeptember 11-éig.

Kedden Olaszországba utazik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Az együttes szerdán a milánói Sala Verdi - Coservatorio di Milano-ban, csütörtökön a sondrioi Teatro Sociale-ban, míg pénteken Verbania- Pallanza-ban, a Teatro il Maggiore - Centro Eventiben lép fel.

Mindhárom koncert műsora azonos, elhangzik Aldo Finzi "Shylock" nyitánya, Chopin I. (e-moll) zongoraversenye Christiana Pegoraro zongoraművész közreműködésével és Brahms II. (D-dúr) szimfóniája Kocsár Balázs vezényletével.

A magyar közönség a zenekarral legközelebb szeptember 25-én a Müpában, a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó koncertjén találkozhat.

ATEMPO.sk
Fotó: Symfónia Umenia