Az idei Kossuth-díjas zenészek, zenekarok

Idén is átadta a Kossuth-díjakat Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából. Karnagy, előadó művész, hangszeres zenész és együttes is van azok között, aki ebben a megtiszteltetésben részesültek.

A díjazottak:

A 81 éves BEDE-FAZEKAS CSABA operaénekes, érdemes és kiváló művész. Kiváló énekhangja szuggesztív színpadi megjelenéssel párosul.

Az 58 éves ÖKRÖS OSZKÁR cimbalomművész, Magyar Örökség-díjas, 2014-ben hungarikummá választott 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezetője. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája.

A 62 éves SAPSZON FERENC Liszt Ferenc-díjas karnagy. Megalapította Magyarország első 12 évfolyamos kórusiskoláját. Számos kitüntetésben részesült. Édesapja a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos kórusának vendég és a Magyar Rádió énekkarának vezető karnagya volt.

A 68 éves TOLCSVAY BÉLA gitáros, énekes, zeneszerző, szövegíró. A Tolcsvay Trióval és szólóban, énekmondóként a mai napig fellép.

A HOT JAZZ BAND 1985-ben alakult és Magyarország egyik legnépszerűbb dzsesszzenekara. Tagjai Bényei Tamás alapító és vezető, valamint Bera Zsolt, Fodor László, Galbács István Tibor, Juhász Zoltán és Szabó Lóránt Hunor előadóművészek. A kétszeres eMeRTon-díjas együttes fennállása óta tucatnyinál is több lemezt készített.

ATEMPO.sk