70 éve van hivatásos magyar színház Szlovákiában – Komáromban ünnepelnek

Október 1-jén, szombaton ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját a Komáromi Jókai Színház.

„Amikor meghirdettük az ünnepi évadot, a találkozásokat, a generációk találkozását emeltük ki egyfajta mottóként. Ebben a szellemben fogant az október 1-jei ünnepi rendezvényünk is, amellyel a ma már szépkorú kollégák, az előttünk járó nemzedék előtt tisztelgünk – mondja Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. –

Amikor dicsérő véleményt hallok a színházunkról, amikor azt látom, hogy számos művészünket filmsztároknak kijáró lelkesedéssel kezeli a közvélemény, vagy éppen tapasztalom, hogy a mai társulat miként kapcsolódik ezer szállal a magyarországi és a szlovákiai színházi világhoz, gyakran eszembe jut, hogy a mi sikereink mögött generációk munkája áll. És nem csak munkája, hiszen évtizedeken át sokan minden idejüket, energiájukat rááldozták, minden kapcsolatukat beletolták, hogy itt színvonalas színház működhessen.

Közben arról se feledkezzünk meg, hogy Komáromot Déryné korától kiemelt állomásként kezelték a legjobb társulatok. Ugyanígy, Kassa az első kulturális centrumok között volt, amely otthont adott a magyar nyelvű színjátszásnak, és a második világháború után, amikor ez a lehetőség megszűnt, Komáromból érkezett egy lelkes csapat, hogy újraélessze a magyar színházat. Amikor a 70 éves színházunkat ünnepeljük, egyben azt is ünnepeljük, milyen fontos szerepet játszik ez az intézmény a szlovákiai magyar kulturális életben, és hogyan kapcsolódik élő módon a magyar színházi hagyományhoz.”

 

Gál Tamás

 

Az ünnepi rendezvény 15 órakor a Tiszti pavilon dísztermében kezdődik, ahol Komárom Városa köszönti a színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a város kulturális életében. Ezt követően, 17 órától kerül sor a Tarics Lőrincz Margit Színészmúzeum befejező szakaszának átadására a színházhoz közeli emlékparkban.

19 órakor a „Hetvenkedünk” című ünnepi gálaműsorra várja a közönséget a Komáromi Jókai Színház. A gála Beke Sándor rendező, a színház egykori igazgatója visszaemlékezésével indul, majd fellépnek a társulat örökös tagjai és nyugalmazott művészei: Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Varsányi Mari, Szentpétery Aranka, Cs. Tóth Erzsébet, Kövesdi Szabó Mária, Thirring Viola, Benes Ildikó, Mák Ildikó és Zsákovics László. Közreműködik a Beliczay Kamarazenekar.

 

Komáromi Jókai Színház

 

A jogfosztottság évei után, az 1940-es, 1950-es évek fordulóján újraszerveződő-újraszervezett (cseh)szlovákiai magyar kulturális élet fontos mérföldköve volt a hivatásos magyar színház létrehozása. Szlovákia Kommunista Pártjának elnöksége 1952 februárjában hozott határozatot a Magyar Területi Színház megalakításáról. A színház székhelyéül Komáromot jelölték ki, a színházalapítással járó feladatokkal pedig Fellegi Istvánt, a Csemadok Központi Bizottsága titkárát bízták meg. Az előkészületek után Fellegi vezetésével 1952. október 1-jén tartotta első társulati ülését a Matesz alapító generációja. A színház 1990-ben vette fel Jókai Mór nevét.

ATEMPO.sk
Fotó: Bárány János