Derzsi György kapja az idei Pro Traditione-díjat

A díjat azok érdemlik ki, akik színvonalas előadásukkal tovább ápolják a hagyományainkat, nemzetünk kulturális örökségét és méltó módon képviselik a Felvidéket szerte a világban.

Az elismerés először 2013-ban talált gazdára. Azóta átvehették többek között Korpás Éva, Vadkerti Imre, a Parapács zenekar, Csiba Júlia, a Pósfa zenekar, Oláh Attila, Kiss Szilvia és tavaly, Écsi Gyöngyi is.

 

Derzsi György

 

Derzsi György színész, operetténekes, rendező zeneszerző, előadóművész 1973. november 9-én született Pozsonyban. 1994-ben első helyezést ért el a Zselízi Rockfesztivál szóló kategóriájában, és még abban az évben a Komáromi Jókai Színház társulatának a tagja lett. 1995 és 1997 között között a Győri Nemzeti Színház tagja volt. 2001-ben végzett Budapesten, a Színház és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán, majd két évadon keresztül a Budapesti Operettszínház, 2004-től pedig a Szarvasi Cervinus Teátrum társulatának tagja volt. 2007-ben szerepelt A Társulat című televíziós tehetségkutató showműsorban. Vendégszerepelt a Miskolci Nemzeti Színház, a Debreceni Csokonai Színház, az Egri Gárdonyi Géza Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Soproni Petőfi Színház, a Győri Nemzeti Színház, a budapesti RAM Colosseum, valamint a dunaújvárosi Bartók Kamara Színház előadásaiban.

 

Derzsi György

 

2013 és 2018 között a dél-komáromi Magyar Lovas Színház színésze, rendezője, művészeti vezetője volt. Rendezőként a János Vitéz, Az utolsó betyár, a Honfoglalás és a Kincsem című előadásokat jegyzi. 2014-ben írta első zenés darabját, Kincsem címmel, amelyet 2017-ben a Pesty Nagy Katalin szövegére komponált Vörös Rébék című musical ballada, 2018-ban a Szent László, a lovagkirály című zenés lovagi játék, tavaly A Boldogság Szövetsége című családimese-musical követtek.

Rap is lesz a Kazinczy-musicalben – Derzsi György nem a díjakért alkot

2021-ben a Meskó Zsolt szövegíróval közösen alkotott A tizenötödik című musicallal megnyerték a III. Madách Musical Pályázat első helyét. A musicalt az idén mutatták be a budapesti Madách Színházban. Filmzenéket szerzett Molnár Csaba filmrendező Ľudovít Štúr utolsó napjai, Sátántangó és A Látogató című filmjeihez. Meskó Zsolt: Szerelmem, Sárdy, illetve Varga Emese – Benkő Géza: Lehár című zenés monodrámáinak előadója. Vadkerti Imre és Kovács Koppány társaságában A három királyok produkció tagja.

 

Derzsi György

 

Tavaly övé lett a 10. Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj, amelynek idei ünnepi díjátadó gálaestjén fellép majd október 15-én, szombaton este Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ színpadán.

Derzsi György október 4-én, a jövő héten, kedden délután, a szépkorúak köszöntésére szervezett ünnepség keretén belül, a zsigárdi kultúrházban veszi majd át a Pro Traditione-díjat.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Cséfalvay Á. András