Ingyen nézhető Kulka János filmje, A VIZSGA – online elérhető a folytatás is, A JÁTSZMA

Ingyen nézhető Kulka János filmje, A VIZSGA – online elérhető a folytatás is, A JÁTSZMA

Először a FILMIO-n látható a mozik után a Kulka János, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és Staub Viktória főszereplésével készült A JÁTSZMA című ügynök thriller, amelynek kultikussá vált előzményét ráadásként most ingyen elérhetővé tette a Nemzeti Filmintézet streaming csatornája. A vasárnapig ingyen nézhető A VIZSGA a 60-as évek Magyarországának ügynökökkel benépesített világát idézi meg, emlékezetes karakterei tíz évvel később A JÁTSZMA című folytatásban tértek vissza. A fordulatos thriller mindkét felvonása egyszerre látható.

Bergendy Péter rendező és Köbli Norbert forgatókönyvíró műfajteremtő alkotása, A vizsga, egyetlen nap eseményeit pörgeti le, amely során a fiatal Jung András (Nagy Zsolt) a beszervezett ügynökök jelentését gyűjti, miközben a szemközti lakásból őt is megfigyelik, hogy teszteljék megbízhatóságát. A vizsgát végző alezredes, Markó Pál (Kulka János), bízik legjobb ifjú ügynöke és pártfogoltja lojalitásában, az események azonban nem várt fordulatot vesznek.

Az itthon és külföldön is népszerű alkotás 2012-ben többek között a nagy presztízsű chicagói nemzetközi filmfesztiválon fődíjat nyert. A szakmai zsűri kiemelte indoklásában, hogy A vizsga „egy hidegháborús ügynök thriller fordulatos cselszövését az egyén és a rendőrállam ütközéséből fakadó lényegi kérdések felvetésével ötvözi, rendezése teljes magabiztosságot sugároz”.

 

 

A vizsga folytatását tíz évvel az első részt követően idén nyáron mutatták be. A Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella és Scherer Péter által alakított főszereplőkhöz A játszmában a kitűnő tehetségű Staub Viktória csatlakozott. A Fazakas Péter rendezésében készült folytatásban az első részben megismert Jung boldog házasságban él és az állambiztonság tisztjeként lépked egyre feljebb a ranglétrán, egy lezáratlan ügy kapcsán azonban ismét felbukkan Markó Pál, aki Jung szerint bosszúra készül ellene.

A játszmában nyújtott alakításáért Kulka János elnyerte a legjobb főszereplőnek, Hámori Gabriella a legjobb mellékszereplőnek, Balázs Gábor pedig a legjobb hangért járó Magyar Mozgókép Díjat.

 A játszma október 13-tól a mozik után a FILMIO-n debütált, amelynek alkalmából vasárnapig A vizsga ingyen megtekinthető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján.

A Nemzeti Filmintézet által indított FILMIO egyedülálló kínálattal várja a nézőket online: napjaink elvárásaihoz igazodva, kiváló minőségben érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek is. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg mintegy 500 magyar film közül válogathat a közönség a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is használható.

ATEMPO.sk