Nemzeti azonosságunk része a magyar nóta - Cséfalvay Zsolt lett a győztes a 2022-es Őszirózsa versenyen

Nemzeti azonosságunk része a magyar nóta - Cséfalvay Zsolt lett a győztes a 2022-es Őszirózsa versenyen

Napjainkban fiatalok és idősek egyaránt kedvelik a magyar nótákat. Hiszen a magyar nóta nemzeti önazonosságunk része, ez a mi zenei anyanyelvünk, szervesen illeszkedik hagyományaink közé. Olyannyira az, hogy a klasszikus magyar nóta immár hungarikum. A magyar nóta és a népdal identitást ad nekünk, s ha ezeket megőrizzük, a magyarságunk is megmarad.

A tehetségek felkarolása mellett többek közt magyarságunk megmaradását is szolgálja az Őszirózsa, magyarnóta-énekesek országos versenye, melynek elindítója és mind a mai napig főszervezője a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya.

Idén október második hétvégéjén adtak egymásnak randevút a nótaénekesek. A rendezvény első napjának délutánján Ipolyhídvégen Mezei Zsolt és zenekara kíséretében zajlottak a zenekari próbák, elődöntő. Az est folyamán pedig nótagálára került sor, ezúttal Paláston mutatkoztak be a korábbi versenyek aranykoszorú nótaénekesei, Básti János, Kukolíkné Szendrei Rózsa, Ladacsi Mónika, Molnár Lóránt és Magyar Nándor.

Másnap Ipolynyéken a kultúrházban folytatódott a nótaverseny, melynek délelőttjén a magyarországi énekesek minősítő versenye zajlott.

 

Őszirózsa 2022

 

Az öttagú szakmai zsűri 16 előadó produkcióját hallgatta meg, és értékelte teljesítményüket.

A zsűri tagjai

Tarnai Kiss László (elnök)
Szeredy Krisztina
Papp Katalin
Antal Gusztávné
Magyar Nándor

Közülük arany minősítést szereztek hatan, hárman arany minősítést 1 évre, valamint 2-2 ezüst és bronz koszorús minősítéssel térhettek haza. Az Őszirózsa magyarnóta-énekesek XXIII. országos versenyén Boris Sándor Zengővárkonyból nyerte el a legjobb külhoni versenyző díjat.

Kora délután vette kezdetét a 10 felvidéki énekes bemutatkozása. A bíráló bizottság bronzkoszorús nótaénekes minősítésben részesítette Berky Dezsőt (Ipolykér) és Németh Imrét (Nagyabony). Ezüstkoszorús minősítést kapott Oláh Júlia (Vága), Záhorský Zsuzsanna (Ipolyhídvég), Sárkány Szilvia (Nádszeg) és Süli János (Sárosfa). Aranykoszorús minősítést 1 évre Molnár Margit (Bély) kapott és mindössze hárman kaptak aranykoszorús minősítést, mégpedig: Cséfalvay Zsolt (Nagyfödémes), Rezes Gyula (Szepsi) és Tuskó Rózsa (Ipolyság).

Az idei nótaverseny abszolút győztese Cséfalvay Zsolt. A zsűri második és harmadik helyet nem osztott ki.

Az Őszirózsa magyarnóta-énekesek XXIII. évfolyama a szereplők közös éneklésével zárult. Köszönet mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény megvalósításához, sikeréhez. A rendezvény támogatója a KULTMinor - SZK Kisebbségi Kulturális Alap 2022 programja.

 

Az előző évadokról:

Díjazták a magyarnóta-énekeseket - itt a 2021-es Őszirózsa végeredménye (FOTÓ)

Díjazták a magyarnóta-énekeseket - itt az Őszirózsa végeredménye (FOTÓ+VIDEÓ)

OTT VOLTUNK: Újra Ipolynyéken díjazták a magyarnóta-énekeseket

Ismét megmutathatták tehetségüket a magyar nóta énekesek - Fotógaléria

Véget ért az Őszirózsa népdalverseny

BGY, ATEMPO.sk