Elhunyt Leslie Phillips, a Folytassa-filmek sztárja, aki a Harry Pottreben is szerepelt

Elhunyt Leslie Phillips, a Folytassa-filmek sztárja

98 éves korában meghalt Leslie Phillips, akit sokan a Folytassa-filmsorozatból ismertek.

"Csodálatos férjet vesztettem el, a közönség pedig egy igazán nagyszerű színészt. Nemzeti kincs volt. Az emberek szerették. Bárhová ment, megrohanták (a rajongók)" - idézte harmadik feleségét, Zara Carrt kedden a BBC News.

Ügynöke, Jonathan Lloyd szerint a színész álmában, békésen halt meg.

Phillips több mint 200 filmben, tévés és rádiós produkcióban szerepelt nyolc évtizedes pályafutása alatt. A Folytassa, nővér! című filmben az általa játszott karakter, Jack Bell jellegzetes hanglejtéssel elmondott aranyköpései elkísérték egész hátralevő életében.

A Folytassa-sorozat vezető színészgárdájából már csak a 86 éves Jim Dale van életben.

A közösségi médiában mások mellett Irvine Welsh, a Trainspotting írója emlékezett meg Phillipsről, akivel - mint felidézte - online küldtek üzeneteket egymásnak.

Piers Morgan műsorvezető, tévés személyiség "csodálatos karakterként és kiváló komikus színészként" emlékezett meg róla.

 

 

Leslie Phillips London északi részén, Tottenhamben született. Az Italia Conti Színművészeti Akadémiára járt, mielőtt a Durham könnyűgyalogság hadnagyaként szolgált volna 1942 és 1945 között a II. világháborúban.

Bár már az 1930-as években is feltűnt a filmvásznon, az ismertséget az első Folytassa-filmek hozták meg neki: a Folytassa, nővér (1959), a Folytassa, tanár úr (1959) és a Folytassa, rendőr (1960).

Népszerűséget hozott számára még a Doktor-sorozat Doctor in Clover című 1960-ban bemutatott epizódja is, valamint számos további vígjáték, köztük a Brothers In Law, a The Smallest Show On Earth és a The Man Who Liked Funerals.

Szerepelt Sydney Pollack Távol Afrikától című 7 Oscar-díjas filmjében, Steven Spielberg A Nap birodalma című háborús drámájában, az Anthony Hopkins rendezésében készült Augusztus című Csehov-adaptációban, és ő adta a Harry Potter-filmekben a Teszlek süveg eredeti hangját is.

A brit filmakadémia (BAFTA) a 2006-ban bemutatott Vénusz című filmben nyújtott alakításáért jelölte a díjára.

Phillips 1998-ban kapta meg II. Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendjét (OBE), 2008-ban pedig a kitüntetés parancsnoki fokozatát (CBE) is elnyerte.

A színész 90 éves korában kétszer is átesett agyvérzésen.

ATEMPO.sk / MTI