Csemer Boggie tizedikként énekel az Eurovíziós Dalfesztiválon

Csemer Boglárka Boggie

Tizedikként lép színpadra Csemer Boglárka Boggie, Magyarország képviselője a 60. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjében, május 19-én Bécsben.

A két bécsi elődöntőben elhangzó dalok sorrendjéről a show producerei döntöttek, és azt Jon Ola Sand, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) produkciós vezetője, valamint Frank Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület elnöke egyaránt jóváhagyta.

A kialakított sorrend alapján a május 19-i első, 16 előadót felvonultató elődöntőben elsőként a Moldovát képviselő énekes, Eduard Romanyuta lép színpadra, őt az örmény, a belga, a holland, a finn, a görög, az észt, a macedón és a szerb versenyző követi. Ezután lép a bécsi Stadthalle színpadára Csemer Boglárka Boggie, aki Magyarország képviseletében a Wars For Nothing című dalt adja elő. Őt a fehérorosz, az orosz, a dán, az albán, a román, végül a grúz versenyző követi.

A május 21-i második elődöntőben 17-en mutatják be dalukat; itt a litván duó, Monika Linkyte és Vaidas Baumila kezd és a lengyel induló, Monika Kuszynska zár. Mindkét elődöntőből tíz-tíz produkció kerül a május 23-i döntőbe, ahol a hat kiemelt ország, a házigazda Ausztria, Franciaország, Spanyolország, Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság, plusz idén Ausztrália előadója csatlakozik hozzájuk.

Az már januárban, az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos sorsolásán eldőlt, hogy melyik ország melyik elődöntőbe kerül. Az idei versenyen 40 ország indul; Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című szám A Dal című magyar válogató megnyerésével szerzett jogot Magyarország képviseletére.

Az Eurovíziós Dalfesztivált ezúttal azért rendezik Ausztriában, mert tavaly Koppenhágában egy osztrák énekes, Conchita Wurst nyert Rise Like A Phoenix című dalával. Kállay-Saunders András és a Running az előkelő 5. helyen végzett. A versenyt először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jenei Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

Az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőit és döntőjét a Duna Televízió élőben közvetíti.

ATEMPO.sk / MTI