2022-ben tíz fiatal vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

2022-ben tíz fiatal vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában

Az idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában.

A fejenként kétmillió forintos támogatással járó díjat Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs dzsesszzongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át.

A hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei tizenötödik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit. Az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát.

Az elismerést minden évben 10 fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

Juhász Editet, az MVM Zrt. átalános és jogi vezérigazgató-helyettese kiemelte: a díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. "Az MVM Csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez" - hangsúlyozta.

 

Junior Prima Díj

 

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben magyar zeneművészeti szaktekintélyek. A grémium elnöke az idén is Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora volt, aki rámutatott, hogy önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre.

"Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat - azaz kőkemény munka - nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni" - mondta Vigh Andrea.

A zsűri tagja volt Bacsó Kristóf szaxofonművész, zeneszerző; Balázs János zongoraművész; Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója; Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező; Keller András hegedűművész, karmester; Marton Éva operaénekes; Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerző; valamint Takács-Nagy Gábor karmester, hegedűművész.

A kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző is.

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: MVM