Elhozta a nagydíjat a Hat Hét című film Tallinnból

Szakonyi Noémi Veronika a nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó, „mélyreható drámája” nyerte a Just Film Grand Prix-t az ’A’ kategóriás Tallinn Black Nights Filmfesztiválon. Észak-Európa élvonalbeli szemléjén a nemzetközi szakmai zsűri elismerő oklevéllel méltatta Császi Ádám HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB és Kárpáti György Mór JÖVŐ NYÁR című új filmjeit.

Tallinn nagyszabású nemzetközi filmünnepén magyar alkotás nyerte az ifjúsági filmek nagydíját. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült HAT HÉT az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbeadó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

A nemzetközi filmesekből álló zsűri indoklásában kiemelte a „mélyreható dráma” főszereplője, Román Katalin „rendkívüli és sokrétű alakítását”, Szakonyi Noémi Veronika „elképesztően empatikus megközelítésű rendezését”, továbbá azt, hogy a HAT HÉT alkotóinak sikerült megtalálnia azt a hangot, amelyet a fiatalok sajátjukként fogadnak el.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}



A HAT HÉT rendezőjének állandó alkotótársa Vincze Máté Artur, az alkotópáros a forgatókönyvet Daoud Dániellel közösen írta. A HAT HÉT producere Romwalter Judit (SPARKS), operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője Valcz Gábor.

Szakonyi Noémi Veronikát nemrég a legjobb rendező díjával méltatták a HAT HÉT-ért a franciaországi Arras nagy népszerűségnek örvendő fesztiválján. A főszereplő Román Katalin ősszel Isztambulban a Boszporusz Filmfesztiválon elnyerte a legjobb alakítás díját. A Balsai Móni, Mészáros András, Járó Zsuzsa, Szczaurski Lana, Takács Kati és Györgyi Anna szereplésével készült film magyarországi premierje alkalmával, a miskolci CineFest nagydíját kapta meg.

 

HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB

 

A HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB című film történetében, mely Tallinnban volt először látható és a zsűri elismerő oklevelét nyerte el, egy színházi rendező öt nehéz sorsú fiatal roma életéről készít előadást. A színdarab kendőzetlen kegyetlenséggel meséli el életük történetét, vagyis a traumáikkal kereskedik. Amikor az előadást meghívja egy neves német színházi fesztivál, a csoport tagjai kénytelenek szembenézni múltjukkal és felvenni a küzdelmet a rasszista sztereotípiák egész tárházával.

Császi Ádám (Viharsarok) új mozifilmje a valóságosan is bemutatott, Cigány magyar című színdarab alapján készült, és a társulat - Farkas Franciska, Pápai Rómeó, Gerner Csaba, Oláh Edmond, Varga Norbert, Pászik Cristopher, Horváth Kristóf és Wieland Speck szereplésével - szürreális utazását meséli el, melyben elmosódik a határ fikció, abszurd és szociografikus valóság között.

Romákról készült magyar film világpremierje lesz Tallinnban

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB társforgatókönyvírója Lengyel Balázs volt Császi Ádám rendező mellett, operatőre Balázs István Balázs, látványtervezője Cseh Renátó, zeneszerzője Kalotás Csaba, koreográfusa Gergye Krisztián, vágója Kollányi Tamás, producere Bodzsár István, társproducere Sipos Kornél.

Császi Ádám filmje jövő év elején lesz látható a mozikban a Budapest Film forgalmazásában.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

A tallinni filmfesztivál elismerő oklevelével kitüntetett JÖVŐ NYÁR Kárpáti György Mór (Guerilla) második mozifilmje, mely egy gimnáziumi osztály drámatáborában játszódik és a gyászfeldolgozásról szól. Főszerepeiben Brezovszky Dániel György, Bukovszky Orsolya és Liber Ágoston látható. Főhőse Milán, a 18 éves nyughatatlan gimnazista nyári táborban vesz részt osztálytársaival. Szerelmi háromszög kezd el alakulni közte, Anna és Dani között. A három fiatal a társaságból kiválva a saját útját járja, de az események váratlan fordulatot vesznek. Egy év elteltével az osztály visszatér a kirándulás helyszínére, ekkor már Milán nélkül: a fiú időközben öngyilkos lett. Az emléke kitörölhetetlen nyomot hagyott bennük. Megpróbálják felidézni a történeteket, és keresik a választ arra, vajon elkerülhető lett volna a tragédia? Vajon az osztálytársak együtt fel tudják dolgozni a traumát?

A JÖVŐ NYÁR producere Petrányi Viktória, operatőre Pálos Gergely volt, vágója Tokár Dániel, zeneszerzője Asher Goldschmidt. A film a Proton Cinema gyártásában, független produkcióként valósult meg és január 12-től lesz látható a Mozinet forgalmazásában.

 

A Tallinn Black Nights Filmfesztivál Észak-Európa egyik legjelentősebb filmünnepévé és legmozgalmasabb szakmai platformjává nőtte ki magát az elmúlt 25 évben, két hét alatt mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

A fesztivál Industry@Tallinn & Baltic Event szakmai fórumán Boross Martin első nagyjátékfilm terve, a NYERSANYAG (producer: Osváth Gábor) a legjobb projekt díját kapta meg a Just Film kategóriájában.

ATEMPO.sk / NFI
Fotó: NFI