Madarász Iván az Artisjus tiszteletbeli elnöke lett

Madarász Iván az Artisjus tiszteletbeli elnöke lett

Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzőt az Artisjus tiszteletbeli elnökének választották. A művész 2014-től 2022 februárjáig az egyesület elnöke volt.

Az Artisjus Egyesület küldöttgyűlése hivatalosan először választott tiszteletbeli elnököt. Hasonló kinevezést, örökös elnöki címet utoljára Kodály Zoltánnak szavaztak meg a hazai szerzők, azt még az Artisjus elődszervezete adományozta a zeneszerzőnek.

Az Artisjus tiszteletbeli elnök jogai és kötelezettségei megegyeznek az egyesületi tagokéval, de a címet csak az egyesület korábbi elnökei tölthetik be. Madarász Iván a tizennegyedik elnöke volt a szerzői egyesületnek, a két évre szóló vezetői tisztségre háromszor választották újra. 2014-től 2022-ig volt elnök, majd idén februárban Németh Alajos, a Bikini együttes alapító-dalszerzője váltotta őt a poszton.

Madarász Iván volt az első olyan zeneszerző, aki nem miniszteri kinevezéssel, hanem a komponisták választásával került a vezetőségbe.

"Életem csaknem felét, 32 évet az Artisjusban töltöttem, a szerzői egyesület a mai napig meghatározó terület számomra a komponálás és a zeneakadémiai tanítás mellett. Új posztomon is arra törekszem, hogy a szerzők baráti együttműködése fennmaradjon, műfajoktól és stílusoktól függetlenül. Feladatomnak érzem az egyesületünkről kialakult kép folyamatos formálását is" – mondta a tiszteletbeli elnök.

Mint fogalmazott, egyre többen elismerik, ahogy az Artisjus évtizedek óta a magyar zeneszerzők, szövegírók, költők, irodalmárok társasága. Ők pedig az egyesületben azért dolgoznak, hogy biztosítsák a szerzők alkotómunkájához megfelelő körülményeket - tette hozzá.

Madarász Iván 1949-ben született, Kossuth-, Erkel Ferenc-, Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, többek között a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében korábban végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora.

ATEMPO.sk
Fotó: Somay Márk / Artisjus