Szívharang - Korpás Éva #koncertszínháza karácsonyig három helyszínen

Szívharang - Korpás Éva #koncertszínháza karácsonyig három helyszínen

Korpás Éva Szívharang című albuma zenei anyagának színpadi változatát láthatja a közönség decemberben három helyszínen és két országban. A magyarországi ősbemutatóra december 10-én a Hagyományok Háza színháztermében kerül sor.

„A Szívharang album két évvel ezelőtt jelent meg, s egy szerelmi történetet mond el, Laboda Róbert verse segítségével. A drámai poéma a szerelem bugyraiba vezeti el a hallgatót: az érzést, ahogy azt nőként megéltem, vagy más nők megélik.

A történetet továbbgondoltuk, ’új köntösbe’ öltöztettük, s így született meg a Szívharang # koncertszínház produkció.

Igen, úgy éreztük, hogy maga a zenei anyag is csodálatos, de kilépve e zenei közegből, az új változatban még inkább közelebb tudjuk vinni gondolatainkat az emberekhez.” - mondta a műről a komáromi művésznő.

Bábok, táncok, viszonyok – Készül Korpás Éva új produkciója, a Szívharang #koncertszínház

„Egy összművészeti-társművészeti alkotás született: a művészeti ágak jól kiegészítik egymást, s egymást erősítve tolmácsolják ars poeticánkat. Az alapot a zene szolgáltatja, s ehhez kapcsolódik – az említett vers révén – az irodalom és a táncművészet. Az utóbbiban a hagyományos néptánc mellett megjelenik a kortárs mozgás is, ami még inkább kifejezi azokat az érzéseket, amit megélünk a szerelmi pillanatainkban. Külön szólnék a bábművészetről, ami talán az előadás igazi különlegessége. Mivel a táncosok magát az embert már megjelenítik, a bábok nem emberi formák, a rendező és a látványtervező koncepciója alapján állatokként tűnnek elénk, s kettő pedig tárgyi szimbólumként kap a színpadon helyet. Két külön világot állítunk színre: a régi világ és a mai, a XXI. századi összecsapását.

A régi világban rend uralkodott, a bábok anyaga és színvilága viszont az eldobható társadalmat jeleníti meg: a biztos értékrendből hová fajulnak napjainkban az emberi kapcsolatok.”

 

 

A Koncertszínház bemutatóját a Komáromi Jókai Színházban júniusban tartották. „Úgy érzem, az üzenetünk ’átment’; a reakciók alapján úgy látjuk, az emberek nagyon elgondolkodtak.

A rendező – a zenei anyagaggal párhuzamosan – nyitva hagyta a történetet, s a nézőre bízta a végkifejletet, hogy ki-ki a saját tapasztalatai alapján vigyen haza az előadásból, s a gondolatokat otthon érlelje.”

A magyarországi ősbemutatónak december 10-én, 19.00 órakor a Hagyományok Háza ad otthont. „A helyszín kiválasztásában az is motivált, hogy az Intézményhez – népdalénekesként kötődök, hiszen ez egy központi bázisa a magyar népi hagyományőrzésnek. És természetesen a felvidéki hálózatának programjaiba is bekapcsolódok különböző formában.”

Ezt követően december 17-én Füleken, a Városi Művelődési Központban, majd december 22-én a kassai Thália Színházban részesülhet a különleges élményben a közönség.

Roni, ATEMPO.sk
Fotó: Kiss Gábor Gibbó