2022-ben is négy színművész vehette át az Aase-díjat

2022-ben is négy színművész vehette át az Aase-díjat

Bíró Kriszta, az Örkény István Színház, Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház, Ilyés Róbert, a Budaörsi Latinovits Színház művésze és Végh Péter színművész vehették át idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjat.

Gobbi Hilda 1987-ben hozta létre végrendeletében az Aase-díjat az "emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői", az epizodisták számára azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium.

Gobbi Hilda azt írta a díjról: "sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistáknak csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot".

A díjakat a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Színházi Társaság képviselői adták át, a kuratórium - Bajcsay Mária, Nagy Mari, Bezerédi Zoltán, Kuna Károly és Mertz Tibor - által kiválasztott művészeknek.

Az ünnepségen adták át az Aase-díj mellett a Bálint Lajos-vándorgyűrűt és a Domján Edit-díjat is.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Danyi Judit művészeti titkár (Pécsi Nemzeti Színház) vehette át. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt.

A Domján Edit-díjat Kosik Anitának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművészének ítélték. A díjat minden évben egy 40. életévét be nem töltött tehetséges vidéki színésznő kaphatja meg, aki alakításaiban tovább hordozza Domján Edit szellemiségét. A Domján Edit-díjat Szakonyi Károly író adta át.

ATEMPO.sk
Fotó: Magyar Színházi Társaság