Zongorista, furulyás és hegedűs tehetség is a Virtuózok V4+ Szlovénia győztesei között

Fenomenális zenésznek, istenadta tehetségnek nevezeték a Virtuózok V4+ Szlovénia zsűritagjai Dávid Roland Mózest, a 15 éves zongoristát, a klasszikus zenei tehetségkutató magyar győztesét. Szlovákiából ismét egy furulyás, a 12 éves Klára Valentovičová lett a legjobb. A péntek esti fináléban öt nemzet tíz fiataljának párbaját egy időben követhették a résztvevő országok nézői.

A klasszikus zene jövőjét jelentő ifjú muzsikusok vívtak országonként zenei párbajt a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében. Bravúros technikájukkal lenyűgözték a nemzetközi zsűri tagjait és a szuperzsűri székében helyet foglaló Plácido Domingo világhírű operaénekes-karmestert. A határokon átívelő műsorfolyam a résztvevő országokban – Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Szlovéniában – csaknem 70 millió emberhez juthatott el egy időben.

Mind az öt országból két-két fiatal jutott a döntőbe. A Magyarországot képviselő két ifjú művész közül elsőként Somogyi Levente mutatta meg, hogy a szaxofon egy varázslatos hangszer. Miklósa Erika – világhírű koloratúrszoprán opera-énekesnő, a nemzetközi zsűri magyar tagja – nagyon különlegesnek tartotta a 19 éves tehetség játékát, mint mondta, még soha nem hallott Bach-darabot szaxofonos előadásban.

A 15 éves Dávid Roland Mózes Chopin egyik keringőjével bizonyította sokoldalúságát, amelyet a zsűri is elismert. A sztárcsellista HAUSER szerint, a fiatal zongoristát hamarosan nagy színpadon is láthatjuk, Plácido Domingo pedig fenomenális zenésznek nevezte őt. Kiemelkedő tehetségét a zsűri azzal is elismerte, hogy őt választották a magyarországi győztesnek.

 

Virtuózok V4+ 2022

 

Szlovákiából a 12 éves Klára Valentovičová furulyás, valamint a 17 éves Mário Gecašek harmonikán lépett színpadra.

Végül 2020 után, amikor is Marosz Ajna győzött, most ismét egy furulyás lány, Klára Valentovičová lett a legjobb.

 

Virtuózok V4+ 2022

 

A Virtuózok V4+ Szlovénia „szupergyőztese” pedig a hegedűn játszó 13 éves Patricija Avšič lett az idei vendégország, Szlovénia képviseletében.

Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyertek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint a Hollóházi manufaktúra által készített porcelánhegedűt is átvehettek.

 

Virtuózok V4+ 2022

 

A Magyarországon forgatott tehetségkutató műsorba ellátogatott Magyarország köztársasági elnöke. Novák Katalin elvállata a Virtuózok következő évadának fővédnökségét, így a fiatalok jövőre a Sándor-palotában is felléphetnek.

A Virtuózok V4+ Szlovénia valamennyi résztvevő országából hirdetettek győztest: Roman Červinka Csehország, Patricija Avšič Szlovénia, Maciej Kasperek Lengyelország, Klára Valentovičová Szlovákia és Dávid Roland Mózes Magyarország képviseletében nyerte meg a tehetségkutatót.

 

ITT NÉZHETŐ VISSZA ONLINE (Magyarul)

 

ITT PEDIG ANGOLUL:

 

ATEMPO.sk
Fotó: Virtuózok, Kovács Anikó / MTI