A Magyar Zene Háza tervezője kapta a Közmédia Év Embere Díjat

A Magyar Zene Háza tervezője kapta a Közmédia Év Embere Díjat

A magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként idén a Magyar Zene Háza tervezőjét, Sou Fujimoto japán építészt választotta a közszolgálati média a Közmédia Év Emberének.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által 2020-ban, hagyományteremtő céllal létrehozott Közmédia Év Embere Díjat minden év végén olyan személynek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, valamint nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire.

Budapest egyik legújabb, emblematikus épületének, a Magyar Zene Házának megalkotója, Sou Fujimoto japán sztárépítész egy modern, a természet és az épített környezet összhangját megtestesítő épületet álmodott meg a zenének és a kultúrának. A létesítmény nemcsak megjelenésével vívja ki az elismerést, hanem funkcionális sokoldalúságával, gazdag kulturális programkínálatával is, hiszen otthont ad az előadóművészetnek, zenei programoknak, állandó és időszaki kiállításoknak, és az oktatásnak is.

 

Magyar Zene Háza

 

Sou Fujimoto – a kortárs japán építészet egyik legkiemelkedőbb alakja – Hokkaidón született 1971-ben. A Tokiói Egyetem műszaki karán 1994-ben szerzett építészdiplomát, saját irodáját 2000-ben alapította Sou Fujimoto Architects néven. Az első, hazájában aratott sikereket külföldi megkeresések és feladatok követték. Másfél évtized alatt Japán első számú építészei közé került. Az Európában is otthonosan mozgó szakember légies, természet-ihlette, inspiráló épületeiről világszerte híres.

 

Sou Fujimoto

 

A közmédia missziójának része azon kiemelkedő teljesítmények elismerése, amelyek hozzájárulnak a nemzeti, közösségi összetartozást erősítő értékteremtéshez és értékgyarapításhoz. Ilyen a Magyar Zene Háza is, amely a világ magyarságát gazdagító, a hazai kulturális életre jótékony hatást gyakorló, korszakalkotó munka.

 

 

Az idén harmadik alkalommal odaítélt Közmédia Év Embere díjat 2020-ban Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója vehette át, 2021-ben pedig Szilágyi Áron olimpiai-, világ és Európa-bajnok kardvívó kapta.

Az elismerést Sou Fujimoto egy későbbi időpontban veszi át személyesen.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Balogh Zoltán / MTI