10. Palóc Húsvét a Füleki Várban – Színes program vár mindenkit

Húsvéthétfőn a füleki várat ismét eltölti a jó hangulat. Jubileumához érkezett a Palóc Húsvét, mely feleleveníti elődeink tánchagyományait, zenéjét és népszokásait. A 10. évadot idén április 6-án rendezik meg 10.00 és 17.00 óra között és a szervezők ismét színes, színvonalas folklórműsorral várják az érdeklődőket, melyet kézműves foglalkozások, gyermekprogramok és hagyományos kirakodóvásár kísér.

A kézműves foglalkozások keretén belül az alkotni vágyók díszíthetnek hímestojást, süthetnek molnárkalácsot és mézeskalácsot, készíthetnek gyékénytárgyakat, népi hangszereket, csuhébabákat és kóstolhatnak palóc népi ételeket is. Idén sem maradhat el a már hagyományosnak számító ételszentelés, és a locsolóversmondó verseny.

A folklórműsort a helyi Kis Rakonca nyitja tavaszköszöntő szokásokkal, ezt követően a Jánošík Néptánccsoport és a Ďatelinka népzenekar közös műsorát tekinthetik meg a látogatók. A műsor fénypontjaként az Ifjú Szivek Táncszínház lép színpadra a „Felvidéki Kakukktojás – a nagy lufipukkasztás” című műsorával, majd a rendezvényt a Cimbalom Trio etnojazz-zenekar – személy szerint Lakatos Róbert, ismert brácsaművész, Balogh Kálmán, világhírű cimbalmos és Novák Csaba, nagybőgős – koncertje zárja. A két műsorszám között a Kerek Perec Egylet szórakoztatja a közönséget táncos-zenés mesejátékával.

A vár Bebek-tornyában az egész nap folyamán megtekinthetők a Füleki Vármúzeum állandó kiállításai, valamint a Világok Vára fotóművészeti kiállítás 7. évfolyama. A legkisebbek a Magyar Közösségi Házban 11.00 órától Ringató foglalkozáson vehetnek részt.

A rendezvény főszervezői a Pro Gaudio PT és Füleki Vármúzeum, a társszervezői pedig a helyi polgári társulások és szervezetek.

 

Programok - 10. Palóc Húsvét a Füleki Várban

10.00–17.00 Kézműves foglalkozások a Motolla Kézműves Baráti Kör tagjaival, ügyességi versenyek a Pro Gaudioval, íjászverseny gyerekeknek a Szarvasűzőkkel
12.00–14.00 Lovagoltatás

12.00–12.10 Ételszentelés
12.10–12.20 „Virágvasárnap“ – tavaszköszöntő szokások az Ipoly mentén és Zoboralján a Kis Rakonca gyermeknéptánc-együttes előadásában
12.20–13.00 A Jánošík Néptáncegyüttes és a Ďatelinka népzenekar előadása
13.00–13.15 Locsolóversmondó verseny
13.15–14.30 „Felvidéki kakukktojás – a nagy lufipukkasztás“ – az Ifjú Szivek Táncszínház szerkesztett műsora
14.30–15.15 A Kerek Perec Egylet táncos-zenés meseelőadása
15.15–16.30 A Cimbalom Trio (Balogh Kálmán, Lakatos Róbert, Novák Csaba) koncertje

aTEMPO.sk