Állami kitüntetések – Takács András koerográfus a Pribina-kereszt I. fokozatát vehette át

28 személyt, közöttük két szlovákiai magyar személyiséget tüntetett ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Szlovák Köztársaság megalakulásának 30. évfordulója alkalmából a pozsonyi Szlovák Filharmónia épületében.

Az 1931-ben született Takács András koreográfus a Pribina-kereszt I. fokozatát vehette át a Szlovák Köztársaság kulturális fejlődéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért, különösen a folklór területén.

Takács András az öntevékeny (cseh)szlovákiai magyar nemzetiségi néptáncmozgalom egyik megalapozója. A Szlovák Állami Népművészeti Együttes táncosa, a Csemadok Központi Bizottsága szakelőadója, egyidejűleg részt vett a Csehszlovákiai Magyar Népművészeti Együttes (Népes) megalapításában. Annak fennállása idején ő volt a tánckar művészeti vezetője és koreográfusa.

Takács András, a felvidéki néptáncmozgalom meghatározó alakja

 

Takács András

 

A Népes beszüntetése után a Szlovákiai Népművészeti Alkotások Központi Háza magyar néptánc-szakelőadója, az Ifjú Szivek Magyar Dal- és Táncegyüttes tánckarának művészeti vezetője és koreográfusa volt. 1960–1992 között a Csemadok KB szakelőadója, 1990–1995-ben az Országos Népművészeti Fesztivál, 1995–1996-ban az Ifjú Szivek igazgatója volt. Ág Tiborral felgyűjtötte a csehszlovákiai, később a szlovákiai magyarság néptáncait.

Az államfő a Pribina-kereszt II. fokozatával tüntette ki az 1945-ben született Korpás András nemzetközi hírű szőlészt, borászt, rendkívüli érdemei elismeréséül.

 

Korpás András

 

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: elohagyomany.sk, archívum