Jön a miskolci Feketeszárú cseresznye – A főszerepben a Dunamocsról indult Lajos András

Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznye című színművének Szőcs Artur rendezte előadásával vendégszerepel a Komáromi Jókai Színházban a Miskolci Nemzeti Színház társulata február 2-án, csütörtökön, este 19 órai kezdettel. Veliszavljevics Dusán szerepében a Dunamocsról indult Lajos András színművészt láthatja a közönség.

A 2019. október 11-én bemutatott előadást az Event n.o. nonprofit szervezet hozza Komáromba, a Kultminor támogatásával, ITT-Hon projektje keretén belül.

„Azért tartottam fontosnak meghívni az előadást, mert Lajos András remek alakítását láthatjuk benne. Lajos András a Mienk. Dunamocs szülötte, a Komáromi Magyar Tannyelvű Gimnázium egykori diákja, jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja. Az előadás egyetlen pezsgős éjszaka hangulata... meg a többi. Remek alakítások, remek zene!“ – írja közleményében Szabó Csilla, az Event vezetője.

 

Feketeszárú cseresznye - Lajos András

 

Az 1930 novemberében bemutatott Feketeszárú cseresznye hozta meg Hunyady számára az igazi sikert és tette elismert és ünnepelt drámaíróvá. A Trianon-problematikát, a történelem eseményeit jól játszatja egybe a szereplők egyéni sorsával.

A történet szerint Irina és Dusán, a szerb házaspár az ablaka alatti szerenádra ébred: a falujukban állomásozó magyar katonák jöttek búcsúzni, indulniuk kell a frontra. Az álmából felriasztott családnál nagy mulatozás kerekedik: a huszárok a csinos háziasszonyoknak udvarolnak, bár többükben felsejlik, hogy esetleg soha nem fognak visszatérni. A magyar főbíró titokban figyelmezteti Dusánt: egyik cselédje feljelentette a magyar elöljáróságnál, hogy Szerbiáért imádkozik.

 

 

Dusán nem tagadja: szerb a vére, de semmi ellenszenvet nem érez a magyarok iránt, sőt, a főbírót mostantól a legigazabb barátjának tartja. Valójában a csendes magyar férfi Dusán legnagyobb ellenfele: amikor duhaj szórakozás elöl a kertbe menekülve kettesben marad Irinával, virágnyelven szerelmet vall az asszonynak.
És ez még csak a kezdet. A folytatásban két év telik el, a politikai helyzet gyökeresen megváltozik: létrejön Szerbia, most az üldözöttekből lesznek üldözők. A főbírónak is át kell adnia hivatalát...

A többi maradjon a kétfelvonásos, 195 perces előadás titka, amely február 2-án tekinthető meg a Komáromi Jókai Színházban. A sok színészt felvonultató előadás főbb szerepeiben Bodoky Márk (Péterházy Géza), Lajos András (Veliszavljevics Dusán) és Czvikker Lilla (Irina) láthatóak. A zenét a Babra együttes biztosítja élőben. Belépőjegyek már kaphatók.

BÁJ, ATEMPO.sk
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház