Keleti Ágnes születésnapján mutatják be az Aki legyőzte az időt című életrajzi filmet a tévében

1921. január 9-én született Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász; a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője, aki 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot és hétszeres csapatbajnok. Születésnapja alkalmából tűzi műsorára a Duna – a decemberben a mozivásznon is bemutatott – az Aki legyőzte az időt című portré-dokumentumfilmet.

A több mint egy éven keresztül forgatott film középpontjában Keleti Ágnes hétköznapjai, a csendes visszaemlékezések állnak. Rendkívüli életének mozaikjait a vele készült interjúk, naplójának részletei és meghitt beszélgetések adják ki. Az egykori sportoló életének tanúi is megszólalnak, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai is. A film gazdag archív anyagát kézzel rajzolt színes animációk színesítik.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik, bölcs, szerény, okos gondolatai, tanácsai örökre velünk maradnak. Az életét bemutató portré dokumentumfilm immáron 101 évet ölel fel, és például szolgálhat mindannyiunknak.

Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes film ősbemutatója a Miskolci Cinefest Fesztiválon volt 2022-ben, ahol az alkotás a nemzetközi kritikusok - Fipresci - Legjobb magyar film díját nyerte el.

Az alkotást január 9-én, 20.45-től láthatjuk a Dunán és online.

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: NFI