A 100 éve született Ligeti Györgyöt ünnepli különleges koncerttel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – élőben is közvetítik

A 100 éve született Ligeti Györgyöt ünnepli különleges koncerttel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara – élőben is közvetítik

Ünnepi koncertet ad a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara január 11-én a Zeneakadémia Nagytermében Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulója alkalmából. A hangversenyen elhangzik a komponista Román koncertje és Hegedűversenye Vajda Gergely vezényletével, szólót játszik Ábrahám Márta hegedűművész. Az előadást a hallgatók 19:30-tól élőben követhetik a Prima Primissima díjas Bartók Rádióban.

Egy korszak géniuszára, Ligeti Györgyre emlékezik a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara egy korai valamint egy kései művével, amelyek jól jellemzik a zeneszerző hitvallását a népzenéről és a bartóki örökségről. A koncerten elhangzik Ábrahám Márta hegedűművész előadásában Ligeti György Hegedűversenye, amely komoly kihívást jelentő versenymű.

 

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

 

A két Ligeti-mű mellett a zenekar Vajda Gergely vezényletével előadja Bartók Béla Concertóját is. Ligeti György Bartók utolsó stílusfordulatát nevezte a legradikálisabbnak:

„Élete utolsó éveiben elkezdett teljesen tonálisan és konszonánsan írni (Concerto, 3. zongoraverseny). Ez sokakban felháborodást keltett, és Bartókot az új zene elárulójának nevezték. Aki azonban közelebbről megvizsgálja a műveket, annak be kell látnia, hogy szó sincs árulásról. Ezek a művek a modern zene csúcsai, a leegyszerűsödés, az átszellemültség, a klasszicizmus hasonlíthatatlan példái.”

A komolyzene kedvelői idén is számos alkalommal találkozhatnak a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek előadásaival. A hangversenyt a Prima Primissima díjas Bartók Rádió élőben közvetíti a Zeneakadémia Nagyterméből.

ITT HALLGASD ONLINE

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: classicalexburns.com, Müpa