Különleges koncerttel és felvidéki zenészekkel ünnepli születésnapját Dolhai Attila

Dolhai Attila, akit a közönség a Budapesti Operettszínház vezető színészeként ismerhet, január 12-én egészen új oldaláról mutatkozik be: zenekarával vérbeli rockkoncertet varázsol a Muzikum Klub színpadára. Az apropót a művész születésnapja, valamint új albuma, a Genezis szolgáltatja. A színpadon két felvidéki zenész, Derzsi Zsolt és Köpöncei Dániel is segítségére lesz.

A szeptemberi budapesti lemezbemutató után a zenekar ismét egy felszabadult, táncos estére invitálja az érdeklődőket, a Genezis dalai mellett pedig felcsendülnek Dolhai Attila korábbi albumainak legismertebb számai is. Ráadásul a banda igazi ünnepre készül, hiszen az énekes-dalszerző – igaz néhány nap csúszással – a közönséggel együtt szeretné megünnepelni a születésnapját.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az elhangzó szerzeményekben felfedezhetjük majd Dolhai Attila kedvenc hard rock-gitárhangzásait, melyet a dunaszerdahelyi születésű Derzsi Zsolt gitárjátéka tesz teljessé.

A felejthetetlen élményhez hozzájárul a doboknál ülő Brandenburg Máté is, aki alkotótársként és hangmérnökként segítette a Genezis létrejöttét.

 

Dolhai Attila és felvidéki zenészei

 

Nagy Zsolt LISZI a billentyűk mögül különleges zenei kavalkádot varázsol a hallgatók elé, megidézve a Hammond-orgona hangját, amely keveredik a klasszikus zongora és a vonósok hangzásvilágával.

Egy igazi rockkoncertről nem hiányozhat a basszus sem, amely ezúttal is az ipolyviski születésű Köpöncei Dániel jóvoltából szólal meg.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Az estet, akárcsak a Genezis-lemezt, „pezsgés és szenvedély” jellemzi majd, és a koncerten jelen lesz minden, amit Dolhai Attila a dalokon keresztül közvetíteni szeretne: a szabadságvágyát, valamint szenvedélyét. Közben meg-megjelennek a szerelem különböző formái is.

Olykor egészen szókimondóvá válik, ha egy megoldandó problémával néz szembe: „Csak a méltóságom véd, miattad annyit ülhetnék…” – énekli a Mi van még? című dalban, és a sorok mögött megelevenednek a hétköznapok nehézségei, az elbocsátás lehetősége.

A fesztelenebb, pörgősebb dalok között megénekli a párkapcsolati konfliktusokat, az egyedüllét, üresség vagy magány szorongató érzését is. „De, amit nélküled látok: üresnek így a világot” – hangzik el, ám a zenészek minden nehézség ellenére pozitívan tekintenek a jövőbe.

 

Dolhai Attila és felvidéki zenészei

 

Az Genezis-albumot, melynek anyaga a pandémia idején született, Dolhai Attila közelmúltbeli színházi szerepei ihlették. Az István, a király Koppánya visszahozta a színész életébe a rockot – vagy ahogy ő fogalmaz: „újraéledt bennem a lázadó erő” –, míg a Madách Színházban bemutatott Once kapcsán ismét gitárt ragadott. A Fiú szerepe adott neki bátorságot és hitet, hogy gondolatait, érzéseit dalokká fogalmazza. A 2020-ban megjelent Genezis tíz dala kapcsolódik a korábbi lemezekhez, hiszen Dolhai Attila az Ébredjen a nap és Ragyogás készítésénél megkezdett munkát szerette volna folytatni és a mára igazítani.

 

{jamedia src="/

" type="video" mtype="youtube"}

 

Dolhai Attila 1977. január 7-én született Kisvárdán. A középiskola elvégzése után a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol megalapította a Zsámbéki zúzók nevű rockegyüttesét. A nagyközönség előtt 1999-ben tűnt fel a Kifutó című tehetségkutatóban, ahol különdíjas lett, 2000-ben pedig már az Elisabeth című musicalben játszott a Miskolci Nemzeti Színházban. Itt ismerte meg Kerényi Miklós Gábort, az ő javaslatára felvételizett a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol 2005-ben végzett, Kerényi Imre osztályában. 2003-ban kapta első főszerepét – a Mozart! című musical címszerepét – a Budapesti Operettszínházban, melynek azóta is tagja. Eddigi pályafutása alatt a musical- és operettirodalom csaknem összes jelentős férfi főszerepét eljátszotta, munkásságát pedig számos díjjal jutalmazták, többek között 2005-ben eMeRTon-díjjal, 2013-ban Jászai Mari-díjjal, 2022-ben pedig érdemes művész díjjal tüntették ki. Kistarcsa és Ajak díszpolgára. Színházi szerepei mellett a könnyűzenétől sem szakadt el, első lemeze 2006-ban jelent meg Ébredjen a nap címmel, melyet további hét album követett, legutóbb a Genezis. A 2008-ban megjelent Egy szerelem története a MAHASZ top100-as listájának 10. helyéig jutott.

EZ, ATEMPO.sk
Fotó: Art&Lens Photography