Walt Disney képviselői engedélyezték, hogy Magyarországon ő lehessen Micimackó kizárólagos szinkronhangja

Mikó István

Annyira élvezték, hogy sokszor még szünetet sem tartottak kollégáival a Micimackó szinkron munkálatai alatt – mesélte Mikó István a Duna Almárium című magazinműsorában. A Jászai Mari-díjas színművész élete meghatározó szinkronszerepének tartja A. A. Milne meséjét.

Mikó István nevéhez számtalan szinkronszerep fűződik, ezek közül is kiemelkedők azok a mesekarakterek, akik a Jászai Mari-díjas színművész hangján szólaltak meg, és lettek országosan ismertek.

Más szerepei mellett ő volt A nagy ho-ho-horgász Főkukaca, az Aladdin Dzsinnje, A Flintstone család Frédije és a világ egyik leghíresebb meséje, a Micimackó címszereplőjének is a megszólaltatója.

 

 

Jó szívvel emlékszik vissza Micimackóra. „Kamasz voltam, amikor először olvastam a mesét, de felnőttként érintett meg igazán a történet. Milne zsenialitása abban rejlett, hogy ez a könyv egyszerre szól gyereknek és felnőttnek. A karakterei sokfélék, de mind sziporkázóan szórakoztatók.

Annak idején, amikor szinkronizáltuk, folyamatosan néztük egymást a kollégákkal, még a büfébe sem mentünk ki, annyira jót szórakoztunk egymáson” – osztotta meg élményeit Mikó István.

Hozzátette, sokszor kérték már arra idegenek, hogy beszéljen úgy, mint Micimackó, de ettől mindig zavarba jön, ám ha ez egy gyermek kívánsága, akkor szívesen utánozza a „csacsi öreg medvét”.

 

 

Mikó István további kulisszatitkokat is mesélt. Emlékei szerint valamikor a 80-as évek közepén készült az első felvétel.

Addig nem volt casting, de itt szinkron mintát vettek tőle, és kiküldték a Walt Disney amerikai képviselőinek, akik engedélyezték, hogy Magyarországon ő lehessen Micimackó kizárólagos szinkronhangja.

Énekelnie is kellett, de mivel zenei általános iskolába járt, ezért ez nem okozott gondot neki. A zene mindig fontos szerepet töltött be az életében, annak idején a Kaláka alapítótagjai között volt.

A zene az egész életét végigkíséri - Mikó István születésnapjára

ATEMPO.sk / MTVA
Fotó: Wikipedia