Rotterdamban lesz Prikler Mátyás Hatalom című filmjének világpremierje Hajdu Szabolcs, Mokos Attila és Bandor Éva színészekkel

Rotterdamban lesz Prikler Mátyás Hatalom című filmjének világpremierje Hajdu Szabolcs, Mokos Attila és Bandor Éva színészekkel

A Hatalom Prikler Mátyás rendező második filmje, és az elsőhöz hasonlóan ennek is a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon lesz a világpremierje. A közönség először február elsején láthatja a fesztivál hivatalos programjában.

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Európa egyik legjelentősebb filmfesztiválja. Programján egész estés játék- és dokumentumfilmek, kísérleti és rövidfilmek szerepelnek, főleg első- és másodfilmes alkotóktól. Teret szentel a retrospektív vetítéseknek és különböző témaköröknek, a művész- és rövidfilmeknek. A január 25-től február 5-ig tartó fesztiválon a Hatalmat négyszer vetítik.

 

Hatalom - film

 

A Hatalom című nagyjátékfilm Prikler Mátyás második játékfilmje a Köszönöm, jól után. Egy politikai thriller, amely a hatalom és a tehetetlenség kérdéseit boncolgatja a mai társadalomban. A történet egy halálos kimenetelű vadászbalesettel indul, és feltárul benne, hogyan működik a politikai hatalom rejtett gépezete, és ki mire képes annak megtartásáért.

 

Hatalom - film

 

A történet két főszereplője egy magas rangú politikus (Jan Kačer) és egy ügynök (Hajdu Szabolcs), akinek el kellene simítania az ügyet. A sztori kérdéseket vet fel az aktuális közélet hazugságairól, az igazságkeresésről, de a közéleti szereplők valódi identitásáról és a maszkjuk mögötti történetekről is. A Hatalom nem társadalmi szonda és nem is detektívtörténet, noha ezeknek a zsánereknek az eszközeivel dolgozik. Elsősorban egy nyugtalanító metafora arról, mekkora hatalom összpontosulhat egy ember kezében, és hogyan képes vele bánni. A film Szlovákiában 2023. április 20-án kerül a mozikba, forgalmazója a Filmtopia.

 

 

A film szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült. Ez megmutatkozik az alkotók összetételén is. A forgatókönyv társszerzője Marek Leščák, aki Prikler Mátyással hosszú ideje együtt dolgozik. A film operatőre Pálos Gergely, aki az ismert svéd rendezőnek, Roy Anderssonnak is a munkatársa. A zenét Tallér Zsófia szerezte.

Hajdu Szabolcs és Jan Kačer mellett szerepel a filmben Kormos Mihály, Mokos Attila, Bandor Éva, Oszlík Péter, Olasz István, Vörös Lajos, Láng Annamária, Katona László és Bánfalvi Eszter is.

 

Hatalom - film

 

A film producere az MPhilms, koproducerei a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS), a magyar Proton Cinema és a cseh Negativ.

A film létrehozását támogatta a szlovák Audiovizuális Alap, (AVF) a szlovák Kisebbségi Kulturális Alap (Kultminor), a Nemzeti Filmintézet, az Eurimages, a cseh Státní fond kinematografie és a Creative Europe-Media.

 

Hatalom - film

 

Alkotók

Rendező - Prikler Mátyás
Forgatókönyvíró - Marek Leščák, Prikler Mátyás
Fényképezte - Pálos Gergely
Vágó - Matej Beneš
Hang - Dušan Kozák, Tobiáš Potočný
Zene - Tallér Zsófia
Jelmez - Gadus Erika
Látvány - Michal Lošonský, Nyitrai Anna

Szereplők

Hajdu Szabolcs
Jan Kačer
Kormos Mihály
Mokos Attila
Bandor Éva
Jana Oľhová
Ingrid Timková
Mária Zaujecová
Lucia Kašová
Roman Polák
Oszlík Péter
Miroslav Krobot
Olasz István
Vörös Lajos
Láng Annamária
Katona László
Bánfalvi Eszter
Milan Vojtela

ATEMPO.sk
Fotó: MPhilms_Filmtopia