Kezdődik a 2023-as mohácsi busójárás – részletes program (+PROGRAMFÜZET)

A megújult pajtaépület, a KultúrKikötő átadásával, farsangi felvonulással, gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatóival kezdődik meg a hat napon át zajló, tizenöt helyszínen kétszáz programot kínáló mohácsi busójárás.

Magyarország legnagyobb téltemető, tavaszköszöntő eseményén, a február 16. és 21. között zajló hagyományőrző népszokáson a szervezők korábbi közlése szerint rekordszámú, 2200 maskarás és 70 busócsoport vesz részt.

Csütörtökön már délelőtt tíz órakor elkezdődnek az események: a Famatyi Bábszínház, a Vidák busócsoport és Pávkovics István tanítványainak közreműködésével átadják a megújult pajtaépületből kialakított kulturális teret, a KultúrKikötőt, ahol a későbbiekben néprajzi előadásokon, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a látogatók.

Délután kettőkor zajlik a hivatalos színpadi megnyitó a Széchenyi téren, majd farsangi felvonulás indul a Sokackörtől. A város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása veszi kezdetét három órától, majd a gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatói zajlanak a központi színpadon, amelynek közelében bemutatót tartanak busójárási eszközökből is.

A népszokás leglátványosabb programjait a tradíciónak megfelelően az idén is farsangvasárnap tartják meg. A busók február 19-én kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

 

Mohácsi busójárás

 

A nem helyi látogatók várhatóan ezen a napon és szombaton lesznek a legtöbben. Őket már a délelőtti óráktól népművészeti- és kézműves vásárral, busómaszk- és folklórkiállítással, kézműves foglalkozásokkal, ételkóstolóval, tamburazenekarok koncertjeivel, néptánccsoportok előadásaival várják, miközben a több mint kétezer maskarás lépten-nyomon felbukkan a látogatók között szerte a belvárosban.

Annak érdekében, hogy a busójárás az első pillanattól az utolsóig valódi élmény legyen mindenki számára, szervezők - ahogy mindig - idén is azt kérik a csecsemőkkel vagy három év alatti gyerekekkel érkezőktől, hogy vegyék figyelembe: a rendezvényen sok szempontból fokozott óvatosságra van szükség.

Szombaton és vasárnap várhatóan komoly tömeg alakul ki a bevárosban, folyamatosan zúg a busók és látogatók kezében a kereplő, a kolomp. A busójáráson feldíszített lovas kocsik, traktorok és más járgányok is közlekednek az emberek között, míg a máglyaégetésnél nagy a füst, amelyet a hatalmas tüzet körülállók belélegezhetnek, valamint parázs és pernye is szállhat a ruhájukra, bőrükre.

Babakocsit a tömegbe bevinni kifejezetten veszélyes, hívták fel a figyelmet, ugyanis a busóálarcon a szemnek fúrt kis lyuk miatt a busónak nincs térlátása, ezért a mellette, alatta, felette lévő tárgyakat, felvonulókat nem látja.

 

Mohácsi busójárás

 

Az esemény hat napjára összesen több mint százezer látogatót várnak, a kiemelt napokon - szombaton és vasárnap - pedig 40-45 ezer érdeklődőre számítanak.

A messze földön híres, évről évre egyre több programmal bővülő rendezvény keretében a látogatókat elsősorban folklórműsorokkal szórakoztatják, így néptánccsoportok fellépésével, busócsoportok bemutatóival, táncházakkal, gyerekprogramokkal várják a hozzájuk érkezőket - az év hagyományosan legnagyobb helyi ünnepére készülő - mohácsiak.

Újdonság, hogy vasárnap délelőtt az újmohácsi révnél látványfőzéssel, zenével "kínálják" a vendégeket a tradíciónak megfelelően csónakokkal a szigetről átkelő busócsoportok, míg a délszláv zenével kísért mindennapos táncházak egy részét esőbiztossá tették: a borzas bundába bújt faálarcosok a mohácsi piac fedett részén is mozgásra hívják az érdeklődőket.

A gyerekeknek koncerteket tartanak szombaton és vasárnap délelőtt a Kossuth Teátrum színháztermében, míg a Duna partján közelmúltban létesült Selyemgyár Kulturális Negyed rendezvénytermében is lesznek programok; pénteken például az Anka bál keretében sokaclány-szépségversenyt is tartanak.

A köznyelvben sokácnak, a mohácsiak körében sokacnak nevezett népcsoport által meghonosított, híres farsangi eseményt egy 1783-as feljegyzés említi először.

A balkáni térségből a török hódoltság idején Mohács környékén megtelepedő etnikum körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek.

A sokacok álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve, és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A télűző, tavaszköszöntő népszokás tradicionális elemei évszázadok óta változatlanok: borzas busóbundát, vászongatyát, bocskort öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel - tarisznyákkal, buzogányokkal, öles kereplőkkel és kolompokkal - felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A busójárást - első magyarországi elemként - vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO 2009-ben.

 

RÉSZLETES PROGRAM

Február 16. (csütörtök) Kisfarsang

10.00 A megújult pajta épület – KultúrKikötő átadása a Famatyi Bábszínház, a Vidák busócsoport és Pávkovics István tanítványainak közreműködésével (Szentháromság u. 13.)

14.00 Busójárás nyitórendezvénye a Széchenyi téri szabadtéri színpadon Közreműködik a Mohács Térségi Általános Iskola Széchenyi Iskolája és a Mohács Térségi Óvodaközpont Rókus Óvodája és Eötvös Óvodája – A rendezvényt megnyitja: Pávkovics Gábor Mohács Város Polgármestere

14.30 Farsangi felvonulás a Sokackörtől (Táncsics utca – Szabadság utca – Széchenyi tér)

15.00 A város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása

15.00 Gyermek néptánccsoportok és busócsoportok bemutatói a Széchenyi téri színpadon

16.00 Busójárási eszközök bemutatója a Széchenyi téren

16.10 Zora néptáncegyüttes gyermek csoportjának bemutatója a Széchenyi téri színpadon

16.20 Táncház Darazsacz Istvánnal és a Glasovi Orkestarral a Széchenyi téri színpadon

17.00 Busócsoportok bemutatói a Széchenyi téri színpadon

17.00 „Baranyai horvát népviseletek – Mohácsi sokácok” c. kötet bemutatója a Kanizsai Dorottya Múzeumban

17.30 Táncház a busókkal a Széchenyi téren

19.00 Délszláv táncház a Mohácsi Piacon

 

Február 17. (péntek)

10.30 A Busójárás gyermekszemmel című rajzpályázat kiállítás megnyitó a Busó udvarban

13.00 Területi Német Népdaléneklési Verseny a Mohácsi Német Önkormányzat és a Park Utcai Általános Iskola rendezésében a Német Nemzetiségi Házban (Kossuth L. u. 51.)

14.30 Néptánccsoportok, busócsoportok és zenekarok bemutatkozása a Széchenyi téri színpadon

14.30 Néptánccsoportok, busócsoportok és zenekarok bemutatkozása a Deák téri Gasztroudvar színpadon

15.00 Zenekarok a Busóudvar színpadán

16.00 „Hangszer- dudakészítés Gadányi Pál emlékére” – időszaki kiállítás megnyitó a Kanizsai Dorottya Múzeumban

17.00 „Maszkok, busó kellékek és egyéb népművészeti tárgyak” busómaszk-faragók és más népművészeti tárgyalkotók munkáiból kiállítás megnyitó a Mohácsi Kossuth Teátrum Művelődési házban – Közreműködik a Sokadija zenekar

18.00 Csele zenekar koncertje a Deák téri gasztroudvar színpadán

19.00 Délszláv táncház a Mohácsi Piacon (Belépődíjas)

19.30 Anka bál – farsangi-bál Kersics Anka tiszteletére és Sokaclány szépségverseny a Selyemgyár Kulturális Negyed Rendezvény termében (Jegyek)

 

Február 18. (szombat)

10.00 Népművészeti- és kézműves vásár a belvárosban

10.00 – 18.00 Fotó- és busómaszk-kiállítás, kézműves foglalkozás, előadás a busójárás eredetéről, gasztrosarok a KultúrKikötőben (Szentháromság u. 13.) (Belépődíjas)

10.00 – 16.00 Farsangi készülődés, kocsidíszítés és ételkóstoló a Vidák busócsoporttal, mohácsi tamburazenekarokkal a Kanizsai Dorottya Múzeumban

10.00 „Jankele udvar” – Ismerkedés a jankelékkel, interaktív kiállítás és foglalkozás a Sebaj Busó csoporttal, ételkóstoltatás és tánctanítás ( Eötvös u.6.)

10.00 Tamburazenekarok, busócsoportok a Busóudvar színpadán

10.00 „Mohácsi ízek” látványfőzés a Vesele Buše busócsoporttal a Busóudvarban

10.00 Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok bemutatói a Széchenyi téri színpadon

10:30 A kiskakas gyémánt félkrajcárja – gyermekelőadás a Mohácsi Kossuth Teátrumban (Jegyek)

10:30 Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok bemutatói a Deák téri gasztroudvar színpadán

10.30 Busócsoportok, néptánc és népzenei bemutatók a Selyemgyár Kulturális Negyed színpadán

11.00 Ismerkedés a szerb gasztronómiával a Vragolani busócsoport közreműködésével a Szerb templom udvarában

13.00 – 17.00 Történelmi körbevezetés az újjászülető Selyemgyárban félórás turnusokban (Belépődíjas)

14.00 A Botos busócsoport busólakodalmas menete a Busóudvar – Kompkikötő – Selyemgyár – Széchenyi tér – Bensheim tér érintésével

14.00 – 18.00 óráig „Veselje sa Bušama” – „Vigasság a busókkal” maszkfaragó-bemutató, farsangi játékok, szekér díszítés, sokacbab látványfőzés és ételkóstoltatás a Síp utcában

15.20 „A legenda újraéled” – a Drugovi busócsoport megemlékezése a II. mohácsi csatáról – koszorúzás A három vitéz szobránál a Széchenyi téren

16.00 – 17.00 Englert Antal Népművészet Mestere bemutató műhelyében (Kígyó u. 7.) Kerekasztal beszélgetés: „Mit jelent a néphagyomány ma?”

16.00 Zora tánccsoport bemutatója és táncháza a Tamburaiskola zenekarával a Széchenyi téri színpadon

17.30 A Kis Kata zenekar koncertje a Deák téri gasztroudvar színpadán

19.00 Délszláv táncház a Mohácsi Piacon (Belépődíjas)

 

Február 19.– Farsangvasárnap

09.00 Népművészeti- és kézműves vásár a belvárosban

09.00 – 11.00 Készülődés a szigeti révnél a „Dunai átkelés”, „Nagy durranás”, „Újmohácsi Ugróbusók” busócsoportokkal

09.00 Nyitott udvar, betekintés a „Télűzők” busócsoport farsangi készülődésébe (Vörösmarty utca 7/b)

10.00 10.00 Buborék Együttes interaktív koncert gyermekműsora a Mohácsi Kossuth Teátrumban (Jegyek)

10.00 Tamburazenekarok, néptáncegyüttesek, busócsoportok bemutatói a Széchenyi téri nagyszínpadon

10.00 Találkozás a Kolompos busócsoport tagjaival, ételkóstoltatás a Szerb templom udvarában

10.00 Zenekarok, tánccsoportok bemutatói a Busóudvar színpadán

10.00 – 12.00 Nyitott udvar, készülődés a Bödönhajós csoporttal (Bajcsy – Zsilinszky utca 54.)

10.00 – 13.00 Busóálarc látványfaragás Udvardi Krisztián maszkfaragóval a Kanizsai Dorottya Múzeumban

10.00 – 18.00 Fotó- és busómaszkkiállítás, kézműves foglalkozás, élőszavas mesemondás, előadás a busójárás eredetéről, gasztrosarok a KultúrKikötőben (Szentháromság u. 13.) (Belépődíjas)

10.00 Tamburazenekarok, busócsoportok bemutatói Selyemgyár Kulturális Negyed színpadán

11.30 Zora táncház a Mohácsi Tamburaiskola zenekarával a Széchenyi téri színpadon

12.00 Komšiluk együttes koncertje a Széchenyi téri színpadon

12.00 Tánccsoportok, busók bemutatói a Sokac révben

12.30 Busók csónakos átkelése a Dunán a Sokac révbe

13.30 Nemzetiségi néptánc bemutató a Széchényi téri színpadon

13.00 Néptánc, népzenei bemutatók a Deák téri gasztroudvar színpadán

13.30 Busók gyülekezője a Kóló téren

14.00 Busófelvonulás – Kóló tér – Tomori utca – Dózsa György utca – Szabadság utca – Széchényi tér

14.00 „Mesterjegy” Englert Antal A Népművészet Mestere és Lukács Gábor Népi Iparművész alkotóháza

15.30 Busóavatás, polgármesteri köszöntő a Széchenyi téri színpadon

16.00 Busócsoportok érkezése a Selyemgyár Kulturális Negyedbe

16.00 Szabad farsangolás a busókkal a belvárosban

16.00 Busócsoportok és néptánccsoportok bemutatói a Széchenyi téri színpadon

16.30 Farsangi koporsó vízrebocsátása a Bödönhajós csoport közreműködésével a kompkikötőnél

17.00 Máglyagyújtás és tánc a busókkal a Széchenyi téren

19.00 Táncház és folkkocsma a Kolo zenekarral a KultúrKikötőben, szünetekben “Csűrdöngölő Farsangi Mesekocsma” (Belépés népviseletben ingyenes.) (Szentháromság u. 13.)

19.00 Délszláv táncház a Mohácsi Piacon (Belépődíjas)

 

Február 20. (hétfő)

10.00 Farsangi játszóház a Kanizsai Dorottya Múzeumban (Belépődíjas)

13.00 Kersics Anka emléktáblájának megkoszorúzása Sokac-körben (közreműködik a Komšiluk együttes) majd a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcákban

 

Február 21. – Húshagyókedd

14.00 Busócsoportok gyülekezője a Kóló téren

14.30 Busócsoportok indulása a főutca érintésével a Széchenyi térre

16.00 Szabad farsangolás a város utcáin

16.00 „Busókép” és „Sokaclánykép” a Városháza lépcsőjén,

16.30 Zora Néptáncegyüttes műsora a Széchenyi téri színpadon

17.30 Máglyagyújtás, koporsóégetés a Buso Club közreműködésével a Széchenyi téren

18.00 Táncház a Busókkal a Széchenyi téren

19:00 Délszláv táncház a Mohácsi Piacon (Belépődíjas)

 

PROGRAMFÜZET

ATEMPO.sk / MTI
Fotó: Sóki Tamás / MTI