A lélek legszebb éjszakája – Komáromba tart a budapesti Örkény Színház az érsekújvári Ficza Istvánnal

A lélek legszebb éjszakája – Komáromba tart a budapesti Örkény Színház az érsekújvári Ficza Istvánnal

Jászberényi Sándor író, haditudósító dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben. Évekig élt Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival.

2016-ban megjelent novelláskötete, A lélek legszebb éjszakája elnyerte a Libri Irodalmi Díjat. Ez a kötet csábította Polgár Csaba rendezőt, hogy előadást akarjon csinálni belőle. Még akkor is, ha ez emberpróbálóan nehéz feladat.

A kötet műfaja sem egyértelmű. Novellák, vagy regénytöredék? A színpadi mű létrehozása szempontjából talán mindegy is, hiszen a legnagyobb probléma az volt, hogyan változik az epikus szöveg drámaivá. Szabó-Székely Ármin dramaturg ezt zseniálisan oldotta meg. A színpadi változat szövegkönyvébe vendégszövegként sorok kerültek Jászberényi egy korábbi, Az ördög egy fekete kutya című kötetéből is.

 

Ficza István

 

Maros Dániel haditudósító története jelenik meg furcsa plaszticitással a budapesti Örkény Színház előadásában, amelyet az Érsekújvárból indult Ficza István, valamint Nagy Zsolt színművészek játszanak.

 

 

A díszlet és a jelmez Izsák Lili munkája. A produkció a tavalyi eSzínház Fesztiválon elnyerte a legjobb látványtervezés díját! Zene Matkó Tamás, a média design pedig Juhász András, Maruscsák Dávid és Dávid Áron munkáját dícséri.

 

A lélek legszebb éjszakája

 

Furcsa lebegés ez az előadás az álom és az ébrenlét határán. Időnként nehéz eldönteni, hogy amit a néző lát Polgár Csaba színpadi nyelvén elmondva, látomás-e, vagy valóság.

A lélek legszebb éjszakája 2023. március 3-án, 19.00 órai kezdettel, csupán egyetlen alkalommal lesz látható a Komáromi Jókai Színházban, az Event n.o. nonprofit szervezet Kamara-Pont projektje keretében, a Kultminor támogatásával. Jegyek a színház pénztárában, vagy online már válthatóak.

ATEMPO.sk
Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház