Komáromban rendezik az első Kisebbségi Színházi Fesztivált - mutatjuk a programot

Komáromban rendezik az első Kisebbségi Színházi Fesztivált

A Komáromi Jókai Színház jubileumi 70. évadára számos különlegességgel, eseménnyel készült és készül. Egyik kiemelt rendezvényük keretében hamarosan kisebbségi színházakat, társulatokat látnak vendégül.

Határon innenről és határon túlról hét produkció érkezik a március végén zajló I. Kisebbségi Színházi Fesztiválra (plusz egy koprodukciós saját munkát is bemutatnak). A múltbeli traumák feldolgozása; a speciális szociokulturális közeg élményanyaga; viszonyunk a „nagy” közösséggel, amelynek a peremére férünk oda – minden előadás más és más optikát kínál a kisebbségi létformáknak, egyben a kisebbségi színházak lehetséges küldetéseinek a mérlegeléséhez.

A nyitónapon, március 26-án (vasárnap) a Komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadását, Georg Büchner Woyzeck című drámáját láthatják Béres Attila rendezésében.

Március 27-én (hétfő) szakmai konferencia zajlik a Tiszti Pavilonban, 19.00 órától pedig az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című formateremtő előadását nézhetik meg a nagyszínpadon.

Március 28-án (kedd) az eperjesi Alexander Duchnovič Színház érkezik Leonyid Andrejev Szeresd felebarátodat (Láska k blížnemu) című szatírájával, a Benkő Géza Stúdiószínpadon 16.00 órakor kezdődik az előadás. Este 19.00 órától a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház foglalja el a nagyszínpadot: a hazáját elhagyni kényszerült beregszászi társulat előadásában Petőfi falusi eposza, A helység kalapácsa lesz látható.

Március 29-én (szerda) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs drámáját hozza el Komáromba: a történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, a sötét és reménytelen időszakot kamaszhősei szemén keresztül mutatja meg nekünk a szerző (Benkő Géza Stúdiószínpad, 19.00 óra).

Március 30-án (csütörtök) az Egressy Béni Városi Művelődési Központban 17.00 órától lesz látható a Szívhangok Társulat Megeshetne másképp… című előadása, amely a szociodráma és a dokumentarista színház eszközeivel elsősorban arról mesél, milyen ma roma nőként gyereket szülni Magyarországon. Este nyolctól a kassai Thália Színházat látják vendégül a Komáromi Jókai Színházban: a Szentivánéji álom a nagyszínpadon tekinthető meg.

A kisebbségi színházi szemlét március 31-én a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata zárja a Banović Strahinja/Bánovity Sztrahinya című kétnyelvű előadással (nagyszínpad, 19.00 óra).

Az előadások után beszélgetésre várjuk a nézőket az alkotókkal. Belépő az egyes előadásokra 10 euróért váltható.

EZ, ATEMPO.sk